Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Alliansen satsar för framtiden

I Alliansen presenterar vi nu vår sjunde gemensamma budget. Medan många andra länder tvingas till åtstramningar vill vi satsa och investera för framtiden. Alliansen föreslår en budget med kraftiga investeringar i företagsklimat, på infrastruktur, forskning och utbildning.

Genom att sänka bolagsskatten från 26,3 till 22 procent tar vi bort en skattesats som legat över OECD-snittet och som bedöms som skadlig för företagsklimatet. Därmed kan vi locka fler internationella företag och investeringar till Sverige. Ett starkt forsknings- och innovationsklimat och sänkt bolagsskatt bidrar till växande företag och nya arbetstillfällen i Sverige i den knivskarpa internationella konkurrensen.

Den ekonomiska krisen försvårade kampen mot utanförskapet och vi ser i dag att vissa grupper har svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. Vi satsar därför åtta miljarder på ett ungdomspaket med folkus på koppling mellan skola och arbetsmarknad genom ökade resurser till lärlingsutbildning inom både gymnasiet och komvux samt yrkesutbildningar på gymnasiet. Det blir också en ökning av antalet utbildningsplatser på högskolorna. Högskolan Väst får ett ökat anslag till grundutbildningen och tio nya nybörjarplatser på högskole- och ingenjörsutbildningen.

Tillväxt och full sysselsättning förutsätter en välfungerande infrastruktur och vi presenterar ett omfattande infrastrukturpaket med en total anslagsökning på 6,5 miljarder kronor.

I vår budget finns också satsningar på förbättrad integration genom bättre mottagande och utbildning. Här ingår stimulansmedel till Kronogården i Trollhättan för att stärka utanförskapsområden. Likaså satsar vi på en förstärkning av rättsväsendet med 1,5 miljarder kronor. Skatten på pensionen sänks och bostadstillägget för ogifta pensionärer höjs för att satsa på de pensionärer som har det sämst.

Sveriges starka finanspolitiska situation möjliggör satsningar på infrastruktur, forskning och på ett bättre investeringsklimat för fler jobb i växande företag. Mot vår samlade Allians som investerar för framtiden står fyra splittrade oppositionspartier som varken lämnar besked på vem de vill regera med eller med vilken politik.

Bakom debattartikeln står Alliansens riksdagsledamöter från Norra Älvsborg; Anita Brodén (FP), Mikael Cederbratt (M), Camilla Waltersson Grönvall (M), Penilla Gunther (KD), Annika Qarlsson (C), Henrik Ripa (M).