Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

AnnaMarias olika sidor

Världscupen i skidskytte och romandebut. Det nya året börjar med en rivstart för AnnaMaria Jansson.

AnnaMaria Jansson växte upp i Vargön, flyttade till Stockholm efter studenten och efter att ha utbildat sig till kulturvetare och journalist har hon verkat som sportjournalist i olika sammanhang, som på Sportbladet och DN. De senaste fyra åren har AnnaMaria mest jobbat med tv. Just nu ligger hennes fokus på världscupen i skidskytte, och under säsongen har hon debuterat som kommentator med ikonen Magdalena Forsberg vid sin sida.

– De alternerar mellan oss och Christer Ulfbåge och Kalle Grenemark. Det känns som en utmaning att axla deras roll eftersom de är så förknippade med sporten. Jag har varit reporter under skidskyttet flera år och det gäller verkligen att ha ett stort intresse om det ska bli bra, säger AnnaMaria.

Relationsdrama

Parallellt med arbetet inom sportens värld är hon högaktuell även inom kulturens dito. På onsdag ­släpper nämligen Norstedts ”Välkommen ut på andra sidan” – AnnaMarias debutroman.

– Den innehåller inga sportreferenser, boken är något helt annat. Det är ett relationsdrama om tre tjejer som snart blir 30. Man får följa dem under några månader medan de går igenom varsin personlig kris och förhoppningsvis kommer ut starkare på andra sidan, säger AnnaMaria.

Boken har en kärna av sådant hon själv kommit 
i kontakt med på det ena eller andra sättet.

– Men det finns inget som är kopierat från verkligheten, allt har en twist. Boken innehåller både svärta och glädje, och jag hoppas på en hög igenkänningsfaktor.

AnnaMaria har alltid tyckt om att skriva, och sommaren 2010 fick hon en tom månad mellan två jobb.

”Bestämde mig”

– Jag bestämde mig helt enkelt för att skriva en bok, och gjorde det. Då bodde jag i en vindslägenhet i Stockholm, det var strålande sol och jag satt i fönstret och skrev från morgon till tidig kväll och blev sjukt solbränd samtidigt, säger hon.

Efter en månad var manuset klart, sedan fick det ligga till sig. Efter ett år tog sig AnnaMaria an det med nya ögon och arbetade om berättelsen för att sedan skicka in den. Känslorna formligen exploderade när beskedet kom att hon blivit antagen.

– Så roligt att det knappt gick att förstå, jag hade väldigt svårt att tro att sånt egentligen händer. Det skickas så mycket manus till förlagen och det gäller verkligen att rätt person läser just mitt manus precis rätt dag. Jag trodde först att det hela var ett skämt och när jag försökte ringa min bästis och min pojkvän för att berätta det var det ingen som svarade. Så typiskt ...

Kommenterar i Tyskland

På onsdag släpps ”Välkommen ut på andra sidan”, men då är AnnaMaria fullt upptagen med annat. På torsdag drar nämligen världscuptävlingarna igång i tyska Oberhof, med damernas stafett och med AnnaMaria på plats som kommentator.

– Det känns faktiskt ganska bra att inte vara hemma när boken släpps. Nu när den ska ut känns det lite som att smekmånaden är över – det är både jätteläskigt och härligt på samma gång.

Framtiden då? Jo, AnnaMaria har börjat skriva på en uppföljare.

– Böcker måste sälja för att de ska bli fler och i den bästa av världar blir det så. Min tanke är att det här ska bli en trilogi, säger hon.

– En av de saker som jag lärt mig under arbetet med den här boken är att ta sig själv mer på allvar när det gäller skrivandet. Att verkligen våga göra det, och att det får kosta både tid och pengar.