Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bert Karlsson beskriver vad som behöver göras på Ursands camping utanför Vänersborg. Enligt honom är anläggningen nu i dåligt skick. Att det tar lång tid att få de bygglov och strandskyddsdispenser som behövs oroar honom.

Arbeten på Ursand saknar tillstånd

Bert Karlsson har börjat arbetet med att rusta upp Ursands camping utanför Vänersborg. Problemet är bara att man inte har alla tillstånd som krävs för att sätta igång.

Som bekant har Bert Karlsson storslagna planer för Ursands camping. Tillsammans med Claes och Carl Bjerkne vill han göra den till en av de tio bästa i Sverige.

Arbetena har börjat och jordhögarna tornar upp sig. Just nu är man bland annat igång med att dränera och lägga nya elkablar och rör.

Försäkrar

Men det krävs dispens från strandskyddet för att gör de här jobben och det har man inte sökt.

– Vi får söka tillstånd. Vi bygger inget och har uppfattat att det inte behövs när man inte gör några förändringar. Men det behövs tydligen, säger Bert Karlsson.

Han försäkrar att det inte ska bli svårare för allmänheten att vistas i området. Bland annat tänker sig Bert Karlsson att det en bit från stranden, där det har varit en tältplats, ska bli ett grönområde som är till för alla.

– Vi vill göra det mer tillgängligt. Men jag kan förstå att folk tycker att det är rörig nu och att det ser ut som det är mycket gjort.

Visar runt

Bert Karlsson visar runt, berättar om planerna och beskriver en camping i stort behov av upprustning, både vad gäller själva marken och byggnaderna.

– Inget fungerar här, säger han.

Vissa kommande delprojekt på campingen kräver både bygglov och strandskyddsdispens. Och det börjar bli bråttom att få allt på plats, säsongen närmar sig. Bert Karlsson tycker att det tar alldeles för lång tid att få de olika tillstånd som krävs.

– Det måste bli klart i juni. Det ligger i hela Vänersborgs intresse att det här blir bra.

Han menar att det behövs flexibilitet om man ska klara av det.

– Det går inte att vänta på ett beslut om varje grop, säger han.

Strandskydd

Stadsarkitekt Magnus Wångblad har varit på Ursands camping och tittat på de nu pågående arbetena.

– En del av det de gjort kräver strandskyddsdispens. Det här är olyckligt. Jag hade förklarat vilka regler som gäller, säger han.

Men det är inte helt självklart om det krävs dispens eller inte.

– Vissa små saker kan man få göra.

Magnus Wångblad har nu uppmanat Bert Karlsson att söka strandskyddsdispensen.

– Jag bedömer att det finns goda utsikter att ge dem det eftersom det är ett befintligt campingområde. Det är tågordningen det handlar om.

Avslutar

De omdiskuterade arbetena är alla påbörjade och kommer att avslutas.

Magnus Wångblad tittar nu på vilka sanktioner som kan bli aktuella på grund av att man inte följt strandskyddsbestämmelserna.

– Det finns olika möjligheter men det vill jag inte gå in på nu.