Petad. Sara Skyttedal (KD) var förstanamn i Europaparlamentsvalet 2019, men kommer inte ens stå på listan i nästa års val.
Petad. Sara Skyttedal (KD) var förstanamn i Europaparlamentsvalet 2019, men kommer inte ens stå på listan i nästa års val. Bild: Fredrik Persson / TT

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Skyttedal borde fått chansen

Partiernas provval koncentrerar stor makt hos ett litet antal personer. Nu gör det att en välprofilerad parlamentariker inte får prövas i Europaparlamentsvalet.

ANNONS
|

Kristdemokraternas väljarstöd sviktar. I en väljarbarometer utförd på uppdrag av Ekot (27/9) fick partiet 2,6 procent, vilket är det lägsta stödet för något riksdagsparti. Och under riksdagsspärren. Även i senaste DN/Ipsos (26/9), där partiet skrapar ihop tre procent, ligger man sämst till och under spärren. Förtroendet för Ebba Busch är dessutom i botten, enligt en Novus-undersökning i GP (14/9) har ingen annan partiledare så lågt förtroende.

LÄS MER:Skyttedal petas av KD: "Bara att respektera"

Som om det inte var nog med tumult för det krisande partiet så meddelade Sara Skyttedal, sittande Europaparlamentariker och partiets förstanamn i Europaparlamentsvalet 2019, att hon inte kommer att kandidera om i ett inlägg på Facebook.

ANNONS

Detta eftersom att hon saknar förtroende i partiet, och inte kommer att föreslås som förstanamn igen. Hon samlade inte tillräckligt starkt stöd i partiets interna provval, där medlemmarna får tycka till om de olika kandidaterna som är intresserade av att stå på listan i nästa års val. Därför har Skyttedal valt att inte ställa upp alls.

Skyttedal gick emot sitt parti i en känslig fråga

Det är kulmen på konflikten mellan henne och partiet, som började när hon uttalade sig positivt om att legalisera cannabis och erkände att hon själv brukat drogen. Hon anmälde även den dåvarande partisekreteraren Johan Ingerö för ofredande, en händelse som ska ha inträffat 2014 när hon var ungdomsförbundsordförande. Konflikterna utspelade sig inför öppen ridå i media. Anmälan ledde till att Ingerö fick gå.

Skyttedal gick emot sitt parti i en känslig fråga. Det och de efterföljande personkonflikterna – och den negativa mediauppmärksamheten det genererade – har gjort att hon tappat förtroende internt.

LÄS MER:David Lega KD:s toppnamn i EU-valet

Frågan är om det interna förtroendet är samma som väljarnas förtroende. Att partiernas medlemsbaser krympt över tid, så att de flesta partier idag är hyfsat små organisationer, är väldokumenterat. Enligt Expressen (25/9) är det runt 3000 medlemmar som röstat i KD:s provval. Eftersom listorna avgör vilka väljarna kan rösta på till parlamentet, och partierna sätter listorna, är mycket makt koncentrerad hos förhållandevis få personer.

ANNONS

LÄS MER:Svenskarnas förtroende för Ebba Busch är i botten

Att Skyttedal väljer att inte ens stå på listan, trots att hon skulle kunna ha chans att kryssa sig in, är troligen för att inte stöta sig ännu mer med partiet.

Partier premierar lojalitet mot partiet framför allt, men partiets bästa är inte alltid samma som väljarnas eller landets bästa. Därför är det synd om frispråkiga parlamentariker inte får en chans att prövas i val, trots att de egentligen ville ställa upp, för i slutändan borde det vara upp till väljarna att välja.

LÄS MER:Inget lyft i opinionen för regeringen – trots kriserna

ANNONS