Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Inlands byggnader ska rivas men saneringen efter 120 års pappersindustri kommer att bli enklare än befarat.

Bättre miljöresultat än väntat på Inland

Drygt 100 års pappersindustri har visserligen satt en del spår men det kunde ha varit betydligt värre. Det visar resultatet från miljötesterna på Inland.

Den slutliga rapporten dröjer till i mitten av juni men det står redan klart att resultaten från miljöproven vid Inland är oväntat positiva.

– Vi trodde inte att det skulle finnas några större föroreningar men det är ändå lite överraskande att man inte kunde hitta något i marken efter 120 år, säger platschefen Åke Andersröd.

Prov har tagits på jord, grundvatten och byggnadsmaterial. För länge sedan gick avloppet rakt ut i älven och föroreningar i marken spolades med tiden bort, eftersom vatten kontinuerligt strömmar genom öns jordlager. Under senare tid har regelverket för utsläpp varit betydligt striktare.

Resultatet är att föroreningarna på Inland ligger väl under gränsen för industrimark. Ett par undantag finns dock – ett sedan tidigare känt oljespill vid panncentralens cistern samt oljeskadat byggnadsmaterial vid pappersmaskinerna.

Efter att miljörapporten lämnats till Länsstyrelsen kommer myndigheten och Inland att tillsammans ta fram en avvecklingsplan för kartongbruket.

Att provresultaten var positiva innebär dock inte att någon av byggnaderna kommer att sparas till eftervärlden. Till årsskiftet, när maskinerna är sålda, ska de jämnas med marken.

– Vi har haft ett möte med Västarvet, Sjöfartsverket och kommunen men det finns inga pengar och inget intresse för att bevara någon av byggnaderna, säger Åke Andersröd.

Hela saneringen ska vara klar sommaren 2014.