Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Begränsat utrymme för reformer

  I den ekonomiska vårpropositionen konstaterar regeringen att det finns "ett begränsat utrymme för permanenta reformer för 2011". Men speciella insatser mot krisdrabbade Västra Götalandsregionen är dock prioriterat, bland annat till utbildning och till äldre. [uppdaterad 09.00]

  Det avgörande är nu enligt regeringen att säkra att jobben kommer tidigt under återhämtningsfasen, och att flaskhalsar inte hindrar en stark och snabb sysselsättningstillväxt.

  "Arbetslösheten har stigit i krisens spår och det är centralt att hindra att den biter sig fast på hög nivå", heter det.

  Därför kommer riktade insatser till äldre, skolungdomar och till Västra Götalandsregionen som särskilt påverkats av krisen. Revisionsplikten för mindre företag slopas och momsredovisningen förenklas.

  Den ekonomiska krisen har slagit hårdast i Västra Götaland. Tusentals inom tillverkningsindustrin har varslats och arbetslösheten har ökat markant. Samtidigt finns där färre lediga jobb än i resten av landet.

  Därför satsas redan i år 104 miljoner kronor till fler utbildningsplatser inom yrkesvux, yrkeshögskolan och högskolan. Satsningen fortsätter 2011 och då beräknas kostnaden till 144 miljoner kronor.

  I år satsas också 55 miljoner kronor bland annat till Innovatums projekt för elbilsutveckling.