Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Besked om gammal kemtvätt dröjer

Familjen Lindholm, som bor ovanpå den gamla kemtvätten i Halvorstorp, har fortfarande inte fått något tillfälligt boende. Kommunen har nu kontaktat dem för att diskutera en lösning. – Jag har haft ett långt samtal med familjen, säger kommunstyrelsens vice ordförande Monica Hanson.

Den 21 maj uppmärksammade TTELA att familjen Lindholm tvingats bo kvar ovanpå föro-renad mark där hälso-
farliga gifter hällts ut under många år. I marken och luften finns halter av bland annat det cancerframkallande ämnet perkloretylen.

Efter en lång och byråkratisk process ska huset undersökas ännu en gång i höst. Familjen har velat ha hjälp med att ordna ett tillfälligt boende under den tid som huset undersöks och området saneras. Hittills har de dock fått avslag. Det beror på att en undersökning visat att halterna av hälsofarliga ämnen i själva bostaden, där familjen Lindholm bor, ligger under risknivån. Joakim Lindholm säger till TTELA att han tycker att ärendet tagit för lång tid.

– Det är även så att risknivåerna är olika. Hade det här hänt i Danmark hade vi aldrig tvingats bo kvar, säger han.

Trollhättans kommun har för länge sedan slagit fast att de inte har någon juridisk skyldighet att ordna ett boende åt familjen. I den medicinska undersökningen som avgjorde ärendet skriver dock en oberoende utredare att marken bör saneras ytterligare. Detta för att sänka halterna av gift i inandningsluften.

Monica Hanson säger att hon tar ärendet på största allvar, och att hon ska ha fler möten med familjen.

– Vi kommer fortsätta att ha en dialog med dem, säger hon.