Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bil från vansinnesfärd hittad

15.45 Polisen letar efter ägaren till en grå Peugeot som användes under en vansinnesfärd i Vänersborg på måndagskvällen. Bilen återfanns på morgonen, övergiven på en parkering.

Under flera timmar kvällen och natten mot tisdagen satte en bilist i en grå Peugeot, skräck i flera personer. Bilen återfanns på tisdagsmorgonen på en parkering.

– Väldigt konstigt beteende, med en sådan medveten handling som att köra på folk. Vi söker ägaren till bilen, säger Stefan Gustafsson på LKC.

Med början vid 22.50 -tiden på måndag kväll fick polisen kännedom om fyra händelser inom ungefär samma område i Vänersborg.

Skräckkvällen inleddes med att en buss i linjetrafik blev omkörd av en personbil vid Marierovägen. I bilen fanns två personer. Bilen körde in snävt framför bussen och tvingade den att stanna. Därefter backade bilens förare in i bussen tre gånger. Busschauffören och ytterligare två personer gick ut ur bussen, men då försvann bilen för att kort därpå återvända.

De tre utanför bussen fick hastigt kasta sig in i bussen för att undvika att bli nerkörda. Sedan försvann bilen på nytt. Flera personer i bussen hann dock notera bilens registreringsnummer.

Ingen skadades, men händelsen rubriceras som grov misshandel.

Bara några minuter senare larmades polisen igen om samma bil. Nu hade en mopedist blivit påkörd på Bangatan. Även mopedisten undslapp utan skador. Polisen anser att det handlar om försök till misshandel.

Ytterligare ett par minuter passerade och ännu ett telefonsamtal inkommer till polisen.

Denna gång har bilen kört på en fotgängare utmed Sandmarksvägen. Fotgängaren har gått på trottoaren när bilen kommit körande. Föraren stannar, backar och kör på fotgängaren som hamnar på huven. Ambulans tillkallades och fotgängaren förs till sjukhus med smärtor från knä och rygg.

Polisen uppger att bilföraren gjort sig skyldig till grov misshandel.

I några timmar är det lugnt, men vid 02-tiden är det dags igen. Nu hade en ung cyklist kommit hem till sin pappa och berättat att han cyklat på Torpavägen, troligen ungefär vid samma tidpunkt som tidigare händelser.

Även han blir påkörd av en bil som beskrivs som den som varit inblandad i händelserna tidigare under kvällen. Cyklisten får hjälp av sin far till sjukhuset Näl för undersökning. Polis informeras om händelsen från sjukhuset. Cykeln återfanns vid olycksplatsen.

Det är oklart hur skadad den unge cyklisten blev, men det är frågan om grov misshandel.

– Men det ska inte röra sig om några livshotande skador i något av fallen, säger Stefan Gustafsson.

Om det är fler personer som råkat ut för bilisten vill polisen att man hör av sig på telefonnummer 114 14.

Utifrån platserna och att vi har ett samstämmigt registreringsnummer och det beteendet verkar det tveklöst vara en och samma gärningsman. Det är mycket allvarligt när man medvetet försöker köra på människor på det viset. Vi har försökt komma i kontakt med ägaren men ännu inte fått något svar. Bilen är i alla fall inte anmäld stulen, säger Stefan Gustafsson.

Bilen, en grå Peugeot, efterlystes och påträffades på tisdagsmorgonen på Lidl:s parkering på Regementsgatan.

– Då var den tom. Vi har nu beslagtagit den för teknisk undersökning, säger Thomas Fuxborg på LKC.

Vissa omständigheter tyder på att bilen var krockskadad.

Polisen menar också att rubriceringen också kan ändras och skrivas upp, med tanke på handlingens allvarliga art och när man fått en tydligare bild av vad som inträffat.

Förutom grov misshandel och försök till grov misshandel har nu också lagts till punkterna grov vårdslöshet i trafik och olovligt avvikande från trafikolycka.

– Nu går utredningen vidare, främst att få styrkt att det verkligen är det fordonet som använts, men också prata med ägaren och hitta de människor som suttit i, säger Jörgen Nygren, polisens presstalesman för Östra Fyrbodal.

Vid 14-tiden är spaningsläget ungefär detsamma.

– Vi har hört vittnen och målsägande och kommer fortsätta med det. Vi har ingen skäligen misstänkt och inte heller någon frihetsberövad i fallet. Att det är rätt bil kan vi nog känna oss säkra på i alla fall, säger Jörgen Nygren.

Roger Öberg, förundersökningsledare, säger vid 15.45-tiden att utredningen rullar på:

– Vi pillar med det och hoppas framför allt vittnesuppgifterna ska ge något. Det är mycket folk att höra, eftersom det är fyra ärenden. Vi går också igenom alla fordon.

MEST LÄST