Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/26

BILDALBUM: "Mr Saab" ur tiden

Erik Carlsson ”På taket” har gått bort. – Han var en fantastisk ambassadör för Saab och Trollhättan. Nu blir Saab-festivalen en hyllning till Erik, säger Peter Bäckström på Saab Bilmuseum.

Eric Carlsson – Mr Saab – blev 86 år gammal. Han avled efter en kort tids sjukdom på ett sjukhus nära hemmet i England.

Erik Carlsson växte upp i Strömslund, och jobbade med att sälja bensin och bilar åt Pelle Nyström. På fritiden körde han rally, och vann Midnattsrallyt 1952. Sedan blev han testförare åt Saab – och skapade svensk rallyhistoria.

1962 vann han och kartläsaren Gunnar Häggblom mycket oväntat Monte Carlo-rallyt.

– Det blev en väldig uppståndelse och orkestern hade inte övat in Sveriges nationalsång, men en kille med munspel räddade dem, berättade Erik Carlsson för TTELA för några år sedan.

Året därpå upprepade han bedriften. Själv värderade han ändå sin insats i Liége Sofia högst, ett rally 600 mil över Europas svåraste bergspass.

– Jag avskyr egentligen att förlora, men är fortfarande stolt över att ha blivit tvåa i det sammanhanget, sa han till TTELA i samband med Saabs 60-årsjubileum.

Då hade han precis röstats in i Trollhättans Park of fame – med överlägset flest röster från Trollhätteborna.

Hedersmedlem i tvåtaktssällskapet Åsaka Moppers var en annan titel han fick på senare år.

Men Erik Carlsson ”På taket” var inte bara traktens son.

– Hans död är en global nyhet. Jag tror inte alla förstår hur känd och omtyckt han var ute i världen, säger Peter Bäckström, som jobbat tillsammans med Erik Carlsson i tjugotalet år.

– Vi brukade lite skämtsamt säga att han var styrelseordförande för museet.
Att Erik Carlsson gått ur tiden är en jätteförlust för Saab och Trollhättan, tycker Peter Bäckström.

– Han var den första superstjärnan i svensk motorsport, och verksam i en tid då många följde sporten. Han var också fantastisk som person och som kåsör – tack vare sin förmåga att berätta så underhållande om människor som korsat hans väg.

Under onsdagskvällen ställde Saab Bilmuseum fram de bilar som förknippas med Erik Carlsson på hedersplats, däribland den röda 96:an.

Nästa helg skulle Mr Saab ha deltagit i Saab-festivalen.

– På ett sätt är det skönt att alla Saab-fans är samlade. Vi ska inte sörja – vi ska hylla Erik och ha skôj, säger Peter Bäckström.

Erik Carlsson gick bort efter en kort tids sjukdom på sjukhus nära sitt hem i England. Närmast sörjande är dottern Susie med familj.

Här hittar du en videointervju med Erik Carlsson och hans hustru Pat Moss.