Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Björns konst sticker ut

Geometriska former, symboliska bilder, balans, rytm och renhet är några av de karaktäristiska drag som utmärker Åmålskonstnären Björn Carlén. Han arbetar med akryl, seriefoliegrafi, digital print och digital painting och ställer nu ut 37 av sina verk på Handkraft i Trollhättan.

Det är en erfaren konstnär som ställer ut på Handkraft. Detta blir nämligen Björn Carléns 374:e utställning, men hans verk “Skuret i trä” är en direktstereoskopisk bild och är gjord enbart för denna utställning.

– Jag ville ha något som hade med slöjd att göra, eftersom det är det som de håller på med här på Handkraft, säger han.

Detta konstverk består av geometriska former och om man skelar med ögonen ser man att verket är tredimensionellt.

– Det är aha-upplevelsen, säger Björn Carlén om varför han fascineras av denna typ av direktstereoskopiska bilder.

Föregångare

Han har arbetat med 3D sedan 1980-talet. Han skapade då ett eget datorprogram för att kunna göra formerna till sina konstverk och det är i detta program, på en gammal Amiga-dator, som han fortfarande gör dessa former.

Just direktstereoskopiska bilder är ett av de tre teman som finns i utställningen. Ett annat tema återfinns i de tre konstverken om Dantes “Inferno” ur “Den gudomliga komedin”. Dessa verk består av geometriska och symboliska, rena former. Dessa konstverk antogs nyligen till den internationella grafiktriennalen SMTG i Kraków, Polen.

– Det är många tusen som söker och det är svårt att komma med, så det här känns bra, säger han.

Sjukdomsbilder

Det tredje temat, som också är hans egen favorit, inkluderar fem verk om konstnärens egen sjukdomshistoria från fem år tillbaka då han fick en tumör i njuren. De fem verken visar hans resa av sjunkande, oroande, förberedande, helande och stigande.

– De är starka för mig fortfarande eftersom det är närupplevt, säger han.

Bakom alla Björn Carléns konstverk finns det en tanke och till varje verk på utställningen finns det informationstexter om konstnärens egna bakgrundsberättelser om verket.

Mycket av inspirationen till konstverken får han genom att läsa eller uppleva det själv. På utställningen återkommer till exempel Platons symbol för själen i de flesta konstverk. Dessutom är han inte rädd för att ge sig in i debatten om till exempel vindkraftverk och EU med hjälp av sina konstverk.

I dag är det vernissage för Björn Carléns utställning som kommer att pågå till och med 4 oktober.