Blod, död och konst i Pumphuset

Från skolkamrater till kompisar till kompanjoner. När konstnärstrion Josefine Östberg Olsson, Zara Zetterquist Nielsen och Janne Turunens olika stilar till slut synkade fångade de möjligheten att anordna sin första gemensamma utställning: – Vi har sagt att vi håller på med Death art. Det är som metalkultur i konsttappning, säger Josefine.

ANNONS
|

När TTELA kommer på besök håller Josefine Östberg Olsson som bäst på att prova fram den mest verklighetstrogna sammansättningen av fejkblod. När hon är nöjd skvätter hon lite över den handväska som ligger på konstgräsmattan i mitten av lokalen. Installationen är baserad på en bok hon läste i våras – Don Delillos ”Vitt brus”:

– Sidan 126 för att vara exakt. Det handlar om en familj som råkar passera en bilolycka. Efteråt hamnar barnet i baksätet inte i helt ”rätt” sinnesstämning, utan blir euforisk.

I den tillhörande texten på väggen bredvid, som hon omarbetat något, beskrivs tillståndet till och med som ”Ragnarökeufori”.

ANNONS

– Jag är intresserad av varför vi reagerar som vi gör. Och om hur vi uppfattar verkligheten, säger hon.

Josefine är från Sundsvall men verkar i Göteborg, precis som urgöteborgaren Zara Zetterquist Nielsen. Av de tre är Janne Turunen den enda med Trollhätteanknytning – men förutom en gymnasieutställning på just Pumphuset för drygt tio år sedan har han aldrig ställt ut i hemstaden:

– Det är första gången. Det känns lite nervöst, med mycket familj som kommer och så, säger han och berättar att mycket av hans konst utgår från fotografier – egna såväl som andras. Men det handlar aldrig om regelrätta porträtt – snarare en slags grundinspiration:

– Jag börjar aldrig måla av en person. Det är mer som en startpunkt – sen jobbar jag tills den säger någonting. Jag tänker inte ens på det, jag är så inne i det. Helt plötsligt är det någon där.

Zara hittar däremot sin inspiration i sitt eget känsloliv – därefter målar hon fort. Samtliga tavlor på utställningen har hon skapat under de senaste veckorna:

– Allt är väldigt personligt. Det kommer från huvudet utan förlagor. Nu har det varit mycket sorg och död som legat närmast. Det kanske är därför som jag passar in med de andra i den bildvärlden nu, säger hon.

ANNONS

Under lördagens vernissage anordnas även ett performance. Öronpropparna vid ingången skvallrar om att ljudnivån kommer att stiga långt över gränsen för det behagliga. Metaltrummisarna Henric Skoog och Anton Sunesson – för den insatta kända från metalbanden Antichrist och Nightmare City – ska nämligen tävla mot varandra i ett trumbattle.

– De ska spela i snabb fyrtakt så länge de orkar. Så får man satsa pengar på vem som vinner, säger Josefine som uppmanar besökarna att ta med tiokronor.

När: Lördag.

Var: Pumphuset, Trollhättan.

ANNONS