Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Egen terass
Att hyra andra människors hus i stället för att betala dyra hotell förändrar resandet. Här ett hem i Mallorca.

Bo borta men hemma - en växande trend

Det sociala resandet är här för att stanna. Numera kan man hyra folks hem, bo på människors soffor och volontärjobba under semestern. I en ny bok undersöker författaren Ingrid Hedman vad som ligger bakom den växande trenden.

En soffa i Indien, ett konstnärligt loft i New York och en villa i Toscana. Numera är det inte bara på hotell folk bor på semestern. I stället har det sociala resandet blivit allt mer utbrett. I år var det tio år sedan sajten Couchsurfing startade, ett nätverk som hjälper folk att bo gratis i andra länder. Sedan dess har det kommit fler sajter med liknande idéer, varav en av de största är Airbnb. Många ordnar också volontärresor där huvudpoängen är att träffa människor på plats.
- De här sajterna blir allt större med allt fler medlemmar, säger journalisten och antropologen Ingrid Hedman som just skrivit boken Hela världen på min soffa (Carlsson förlag).

Möte med människor
I sex månader testade Ingrid Hedman att hyra ut en del av sin 45 kvadratmeter stora lägenhet, och mötte bland annat en fransk singelmamma, ett ryskt ungt par och en italiensk vegan.
- För mig var det ett sätt att resa och komma ut i världen utan att lämna hemmet. Jag har jobbat som resejournalist och det har oftast handlat om mötet med människor, det är vad jag förknippar med resande, säger hon.
Ingrid Hedman tjänade några slantar, fick sällskap och flera av sina fördomar om andra kulturer utmanade. Det är själva poängen med socialt resande, och Ingrid Hedman är övertygad om att vi bara sett början på trenden.
- Folk är rätt beresta nu förtiden och vill uppleva något utöver det turistiga. Det här är ett sätt att komma in i samhället snabbt, säger hon.

Utmanar hotellen
Själv fick Ingrid Hedman mersmak under sin första egna upplevelse av att bo i någons hem, hos en äldre dam i Tallinn.
- Hon tog verkligen hand om mig som en vän. Jag fick både en guide och en historieberättare på köpet och det var ändå mycket billigare än ett hotell.
Ingrid Hedman spår att nischen kommer att växa.
- Det här kommer att utmana hotellindustrin, vilket inte alla tror. Men jag tror absolut att det kommer att förändra vårt sätt att resa.

+Airbnb grundades i augusti 2008 i San Francisco. Det är en sajtdär man kan hyra andra privatpersoners lägenheter eller hus.Företaget har över 200 000 boenden i mer än 192 länder.
+Couchsurfing grundades år 2003 av den amerikanska webbutvecklarenCasey Fenton. Nätverket har nästan fem miljoner medlemmar i 200länder. Tanken är att man ska kunna sova gratis på andra människorssoffor - men också att man i gengäld upplåter sin egen tillresenärer ibland.
+Flera svenska resebyråer har de senaste åren satsat påvolontärresor, bland annat Volontärresor, Kilroy Travel och STATravel.

MEST LÄST