Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

phusmag.jpg
MÅG-gymnasiet.

Dags sända en SOS-varning

Den senaste veckan har det duggat tätt i denna tidning med nyheter från skol­världen.

Rektorer och lokalpolitiker av olika färger pekar på de uppenbara konsekvenserna av den låga skolpengen i Trollhättan. Fortfarande är det på tok för många elever som inte uppnår sina mål – vilket vill säga godkända betyg eller högre – och ohyggligt många lärare är sjukskrivna.

På gymnasiet möter vi en stor del elever som till slut tryckts igenom nålsögat. De har fått godkända betyg från grundskolan men tyvärr inte kunskaper som ­motsvarar dessa betyg. Vi kallar dem glädjebetyg men för dessa elever finns det verkligen inget glatt i att vakna upp på gymnasiet och inse att de egna ­kunskaperna inte håller måttet. Här blir det tvärtom SOS-varning.

När man träffar enskilda lärare och rektorer eller läser deras berättelser i olika form, märker man att de vill väl men att de allt mer känner sig tvingade att sätta en del av dessa glädjebetyg. De blev lärare en gång i tiden därför att de vurmade för barns och ungdomars personliga utveckling. De tror att den bästa investeringen ett samhälle kan göra är att satsa på sina barn. Nu känner dessa lärare och rektorer bara frustration och allt oftare uppgivenhet, därför att de saknar tiden och resurserna för att kunna nå ända fram. De frågar ­varför de inte får chansen att lyckas ordentligt?

Ja, varför får de inte chansen att lyckas ordentligt? Varför får inte vi som undervisar på gymnasiet chansen att lyckas ordentligt? Varför har elevpengen sänkts med tio procent de senaste fem åren?

Från Mats Wikings (S) sida får vi höra att kakan ska räcka till för alla, att det finns luckor i vården som ­behöver täppas igen och att utgifterna för försörjningsstöd inte minskar utan snarare ökar. Jo, så är det. Men då är det kanske dags att inse att kakan är för liten. Mycket länge har mantrat varit; höj framförallt inte skatten. Jag skulle vilja säga; glöm det mantrat och höj skatten.

Kom till elevernas räddning och visa visionär handlingskraft, kära politiker. Tänk långsiktigt. Det är 
SOS-varning nu och kom då ihåg att SOS inte bara ­betyder Save Ours Souls. I detta fall står det även för Stefan, Oscar och Sabrina, tre elever i mängden, Trollhättans och Sveriges framtid.

Henrik Birkebo är lärare på Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan.

MEST LÄST