Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Daren Richardson har via hårt arbete nått svensk bandyelit och ett kontrakt med Vetlanda BK. Här syns han i den gula VBK-dressen i en träningsmatch mot ryska Uralski Trubnik.

  Daren – jänkare med passion för bandy

  Efter 19 år med ishockey som främsta sport prövade han på bandy. Det var kärlek vid första ögonkastet. – Jag bara älskade det, säger amerikanen.

  Bandyns elitserie består huvudsakligen av utövare från Sverige, men genom åren har många 
spelare utifrån också verkat här.

  Amerikaner har det dock varit ont om, men den här säsongen finns en sådan i form av 29-årige Daren Richardson, som häromdagen undertecknade ett kontrakt med Vetlanda.

  Om vi backar bandet några år hade han knappast själv trott det var möjligt.

  Gav en chans

  Precis som många andra amerikaner spelade han ishockey under ungdomsåren, men på college frågade en kompis om han inte ville prova på bandy. Varför inte, tänkte Daren och gav det en chans.

  Och de positiva uttrycken haglar när han på engelska förklarar vad som hände redan efter första kontakten med sporten: ”I just loved it”, ”It was an absolutely blast”.

  – Bandyn hade allt som jag gillade med ishockeyn: Farten, skotten, passningarna, kreativiteten. Det var bara perfekt, säger han med stor entusiasm i rösten.

  Till Sverige och kvar i Sverige

  Det var som att en helt ny värld öppnades direkt. Efter college ville han fördjupa sina kunskaper i bandy och via USA:s svenske förbundskapten, Magnus Sköld, kom han i kontakt med Åtvidaberg. Efter ett år med division 1-bandy har det sedan blivit tre säsonger i allsvenskan med Jönköping innan han nu tagit nästa kliv: Elitserien.

  Har elitserien varit målet hela tiden?

  – Ja. Jag har tyckt om bandy från början och varit inställd på att jobba hårt för att komma så långt som möjligt.

  Han har under en period tränat med Vetlandaklubben och haft ett så kallat ”try-out-kontrakt”.

  Var du orolig över att inte lyckas?

  – Jag vet inte. Jag försökte att inte tänka så mycket på det, utan fokusera på träningen och bli bättre.

  Det har uppenbarligen lyckats, men omställningen var/är inte helt enkel.

  – Det svåraste har definitivt varit positionsbytet. Tidigare var jag mittfältare, men nu spelar jag halv. Fast Fredrik Rinaldo har hjälpt mig mycket, och vem kan vara en bättre lärare? frågar sig Daren.

  Han känner sig väldigt exalterad inför elitseriedebuten och höjer ett varningens finger för Vetlanda i vinter.

  – Jag tror att vi är ett lag som kan bli bra. Jag tror inte att folk förväntar sig för mycket av oss, men vi har en bra mix av äldre, rutinerade spelare kombinerat med yngre talanger.