Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Tillsammans med Victor Muller har affärsutvecklingschefen Martin Larsson varit avgörande i förhandlingarna med de nya kinesiska ägarna Pang Da och Youngman.

  ”De är ödmjuka inför uppgiften”

  – Det är positivt att bolaget nu är räddat och jag vet att de nya ägarna är ödmjuka inför uppgiften, säger Martin Larsson, affärsutvecklingschef på Saab.

  Martin Larsson har ett antal gånger pekats ut som ett möjligt vd-ämne, och efter att varit en avgörande person i förhandlingarna med de nya kinesiska ägarna minskar i varje fall inte möjligheterna för att så skulle bli fallet. Föga förvånande vill Martin Larsson själv inte uttala sig om sannolikheten för att så blir fallet.

  – Det går inte att kommentera nu.

  Han har tillbringat en stor del av arbetstiden det sista året med de nya ägarbolagen Kina. Nu kan han se att arbetet burit frukt.

  – När de tre parterna som förhandlar kommer fram till att det här är det bästa för bolaget är det positivt.

  Han jämför precis som Victor Muller med Volvo–Geely-affären och konstaterar att Kina blir en betydligt viktigare marknad med detta upplägg. Ifall han är förvånad över att alla förhandlingar och processen slutade i att de kinesiska bolagen ska äga hela Saab säger han.

  – Med det tidigare upplägget skulle de tillsammans äga mer än hälften. Och i förhandlingar är det ju så att utgången aldrig är given förrän det är klart. När GM blev ägare i Saab för 21 år sedan fanns det länge andra parter med i bilden.

  Sedan tillägger han, med antydan till humor i rösten:

  – Inget är förvånande när det handlar om Saab...