Att ta studenten kan bli en dyr historia. Enligt Svensk Handel är den genomsnittliga kostnaden 16 500 kronor.
Att ta studenten kan bli en dyr historia. Enligt Svensk Handel är den genomsnittliga kostnaden 16 500 kronor.

"Det är många som inte har råd"

Mössa, balkläder, plakat, champagnefrukost, presenter och mat. Det är inte konstigt att ekonomin blir ansträngd hos de familjer där det vankas student. – Det är stora kostnader och det är många som inte har råd, säger Gunilla Grandin, skolkurator på Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg.

ANNONS
|

Siffror från Svensk Handel visar att studenten innebär en snittkostnad på cirka 16 500 kronor per familj. Gunilla Grandin märker att många elever är oroliga för att de inte ska ha råd.

– Det framkommer i samtal som jag har med eleverna att de känner en oro. Det är en stor press att behöva köpa allt som hör till. Det är många tusenlappar det handlar om och alla vill ha som alla andra eftersom de vill vara med i gemenskapen.

Ökat med 1 500 kr

Enligt Svensk Handel har kostnaden för hela studentpaketet ökat med 1 500 kronor på två år. En stor kostnad är bland annat studentresan.

ANNONS

– Konsekvensen blir att många inte kan åka med trots att de vill. När eleverna kommer till oss brukar vi råda dem att söka fondpengar men så mycket mer kan vi inte göra, säger hon.

Hoppar över balen

På Magnus Åberggymnasiet i Trollhättan jobbar Anna Hansson som socialpedagog. Hon har kontakt med eleverna dagligen och vet hur snacket går inför den stora dagen.

– Jag tycker att det är mindre snack om ekonomi i år än tidigare, men det är många som väljer att inte gå på balen, inte för att de inte har råd utan för att det är en kostnad som man väljer bort. Många tycker helt enkelt att det inte är värt att lägga flera tusen på en balkläder.

Nu för tiden är det också fler studenter som jobbar för att dryga ut ekonomin.

– Det är fler och fler som tar ett större ekonomiskt ansvar. Det är klart att man kan koppla det till att fler och fler familjer har en tajtare ekonomi.

Finns pengar att tjäna

På Vänersborgs kommun jobbar konsumentvägledare Tina Lundström.

– Jag börjar faktiskt fundera varför inte fler har hört av sig till oss för att få råd om ekonomin.

Enligt Tina Lundström så finns det pengar att tjäna.

ANNONS

– Man ska absolut jämföra priser. Ofta tror man att det kostar lika mycket överallt men det är fri prissättning och man kan komma undan mycket billigare om man bara tar sig tid att jämföra, säger hon.

Behövs allt?

Hon tycker också att man ska ställa sig frågan om man verkligen behöver allt?

– Det finns så mycket nu för tiden. Behöver jag verkligen ett guldöverdrag till mössan, måste jag ha champagneglas? Känn efter vilket behov du har och kom ihåg att jämföra. Det blir student ändå, med eller utan champagneglas och guldöverdrag.

ANNONS