Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Johanna Pykköö tog hem inte midre än tre priser för sin film Vi ska plocka Pascal i natt. Här intervjuas hon av konferenciern, Jonas Myrholm, kulturredaktör på TTELA.

  Det blev tjejernas festival i år

  I år var det tjejernas år på novemberfestivalen. – Det känns jätte-jätteroligt, säger Johanna Pyykkö, helgens största vinnare som kammade hem tre priser för filmen Vi ska plocka Pascal i natt.

  Under helgen har 60 kortfilmer visats på Folkets hus. Det är filmer som har valts ut i regionala uttagningsfestivaler runt om i landet. Unga filmskapare från hela Sverige hade samlats för att kora vinnaren i vad som brukar kallas SM i ung kortfilm.

  Den film som kammade hem flest priser var Banga inte. Det är en film av Fanni Metelius som handlar om att våga sätta sig upp mot makt och om hur det kan vara att vara tjej.

  Fanni vann tre specialpriser, juryns hedersomnämnande för bästa personregi samt kom på andra plats i tungviktsklassen i kategorin Bästa film.

  – Det känns jättekul! Men ändå ganska pinsamt och lite orättvist gentemot de andra. Jag trodde kanske att jag skulle få något pris men inte så här många.

  Det är tredje året Fanni är med på Novemberfestivalen. I fjol vann hon tungviktsklassen i kategorin Bästa film.

  I år blev hon slagen av Johanna Pyykkö och filmen Vi ska plocka Pascal i natt. En film om "två kvinnor i 20-årsåldern som är benägna att gå för långt för ett ligg". Förutom att ta hem tävlingens största pris fick Johanna publikpriset och priset för Bästa klipp.

  – Det känns jätte, jätteroligt. Jag är ... jag vet inte. Jag är inte benägen att svara på det just nu, säger en uppenbart tagen vinnare.

  Johanna är mycket positivt inställd till Novemberfestivalen.

  – Det är en jätteviktig festival i Sverige för ung film. Det är viktigt att ge stepstones och möjligheter till unga filmare. Det gör Novemberfestivalen.