Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Lennart Karlsson som arbetar på Saab är glad över att lönerna betalas ut men samtidigt orolig för hur det ska bli nästa månad.

  "Det här var ju gott"

  Nu betalar Saab ut lönerna. Det beskedet kom vid halv fem i går eftermiddag. Saab lovar att pengarna ska finnas på de anställdas kontot senast vid lunch idag.

  – Vi har fått in pengar och tryckt på knappen för utbetalning, sa Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.

  Samtidigt kom också besked om att Saab får ett nytt lån på 25 miljoner euro (cirka 230 miljoner kronor) av fonden Gemini Investment Fund.

  – Men löneutbetalningen är inte direkt kopplad till det lånet, utan till försäljningen av 582 bilar till kinesiskt företag i måndags, en affär värd 13 miljoner euro, ungefär 120 miljoner kronor.

  – Det är klart att det känns bra att nu kunna betala ut lönerna, men även att vi ser att vi får in den kortsiktiga finansiering som behövs för att komma igång igen. Så det har varit en rad bra nyheter den här veckan.

  Saab-arbetaren Lennart Karlsson i Vargön har redan nåtts av nyheterna via Facebook och de Saabanställdas hemsida när tidningen når honom en knapp timme efter beskedet.

  – Det här var ju gott, då vet man att man klarar sig den här månaden. Sedan får vi se. Det är inte så att vi gått omkull här, min fru jobbar inte på Saab. Men jag vet par där båda jobbar på Saab och har man då inga marginaler så blir det tufft.

  Lennart Karlsson har sitt lönekonto hos Nordea, så han räknade med att få pengarna först i dag.

  – Men de som har Swedbank har redan fått sina löner, jag chattade med några av dem för en stund sedan. En av dem hade firat med att tanka full tank på bilen.

  På de Saabanställdas hemsida kommenterar Saabs vd Victor Muller nyheten om lönebetalningen.

  – Jag är lättad över att kunna meddela att junilönerna överfördes denna eftermiddag tack vare medlen från bilförsäljningen som vi annonserade i måndags. Vi ber återigen våra anställda om ursäkt för de umbäranden vi åsamkat er genom denna sena löneutbetalning. Vi har haft en väldigt skakig resa de sista veckorna och kan nu förhoppningsvis äntligen sluta överenskommelser med våra leverantörer som möjliggör en återstart av produktionen på ett kontrollerat sätt.