Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Jan Troells film Dom över död man tävlar i Montreal.

  Dom över död man till Montreal

  Jan Troells film om Torgny Segerstedt, Dom över död man, tävlar om Grand Prix of the Americas vid Montreals Internationella Filmfestival som inleds 23 augusti. Filmen produceras av Filmlance med Film i Väst som samproducent.

  Dom över död man är en film om Torgny Segerstedt (1876-1945). Från 1933 till 1945 är han chefredaktör för Göteborgs Handels och Sjöfartstidning.

  Segerstedt utmanar Tredje rikets ledare med sina kontroversiella artiklar. Vissa läses upp i engelsk radio samma dag som de publicerats och i Norge betraktas han som en hjälte.

  Pennan som vapen

  Svenske kungen och regeringen fruktar konsekvenserna. Sverige är neutralt och regeringen tvekar inte att gå hur långt som helst för att hålla landet utanför kriget. Mot alla odds, med pennan som enda vapen, tar han upp striden.

  Hans kärleksliv är tumultartat. Han är i ständig konflikt med sig själv, ohjälpligt fast i ett passionsdrama med tre kvinnor. Till sist tvingas han ta konsekvenserna av sina handlingar både politiskt och privat. När Tredje riket faller inser han att meningen med hans modiga och kaotiska liv är över. Bara döden återstår.

  Många kända

  Torgny Segerstedt spelas av Jesper Christensen, som bland annat spelat Mr White i James Bondfilmerna Casino Royale och Quantum of Solace. Han har även jobbat hos Film i Väst tidigare då han hade en roll i Lars von Triers Melancholia som spelades in i Trollhättan.

  I övriga roller ser vi bland andra Pernilla August, Ulla Skoog, Yohanna Troell, Lia Boysen och Björn Granath.

  För manus står Jan Troell och Klaus Rifbjerg. Filmlance International samproducerar med Film i Väst, Filmpool Nord och SFI.