Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Dotterbolag till Saab kan få problem

  Två dotterbolag till Saab har lånat ut minst 800 miljoner kronor till Saab Automobile.De kan få problem om Saab går omkull, varnar revisorer.

  Dotterbolaget Saab Parts fordran på Saab Automobile om 315 miljoner kronor hotar att frysa inne om moderbolaget inte rider ut stormen. Detsamma kan hända med Saab Tools fordran på nästan en halv miljard kronor.

  Det är revisorerna som i bokslutet varnar för dessa följder, skriver Göteborgs-Posten.

  Dotterbolagen bildades när Saab delades upp för att garantier för EIB-lånen skulle bli möjliga - Saab Parts för reservdelar och Saab Tools för maskiner och verktyg.

  Lennart Ståhl, chef för Saab Parts i Nyköping, säger till tidningen att han inte känner till de 315 miljoner kronorna. Han ska dock tidigare, i en annan tidning, ha berättat om lånet till moderbolaget.

  Joachim Lind, vd för Saabs återförsäljare Ana i Trollhättan, säger att det råder stor brist på reservdelar till Saab. Uppgiften tillbakavisas av Lennart Ståhl vid Saab Parts.

  Enligt bokslutet har Saab Parts även lämnat ett koncernbidrag på 680 miljoner kronor. Dotterbolaget har 280 anställda. Omsättningen uppgick i fjol till 1,5 miljarder kronor.