Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

En biografi med stort F

Anders F Rönnblom är en av Sveriges mest egensinniga artister, med en diger produktion bakom sig. Men det har saknats en biografi – tills nu. – Det finns en fanatisk krets som älskar Anders, boken är för dem, säger den vänersborgsbördige medförfattaren Christer Herentz.

Christer Herentz fick upp ögonen för Anders F Rönnbloms musik i slutet av 70-talet, då han fortfarande bodde i Vänersborg:

– Det var hemma hos kompisar som hade skivor med honom. Då lyssnade jag själv mest på Mott the Hoople, Lou Reed, Led Zeppelin och sådant. Minns att jag blev förvånad över att fanns en svensk som lät så bra, jag var lite skeptisk då mot svenska artister, minns Christer.

Han började köpa skivorna, gå på konserter och så småningom också lära känna Anders personligen. Christer var sedan involverad i byggandet av Rönnbloms hemsida, och har under åren kommit med vissa synpunkter på låtval och dylikt. Faktum är att han varit med och valt ut låtar till nya cd:n F-samlingen som släpps i höst.

– Han har nog fått en viss respekt för mina åsikter och frågade om jag ville bli inblandad i att göra biografin. Vi startade för ganska exakt två år sedan och då hade vi ingen aning om vad det skulle bli av det. Utgångspunkten för boken blev att vi ville göra den för den genuina fankretsen, och vad vill då de ha? Jo, en sån här bok, konstaterade vi. Den är speciell, det är MYCKET i den, säger Christer.

– Samtidigt tror jag att den kan fungera även för de som inte tillhör de mest inbitna fansen, eftersom den också är en resa genom kultur- och musikklimatet i Sverige från 50-talet och framåt.

De 576 sidorna som utgör biografin innehåller förutom själva berättelsen om Rönnbloms karriär mängder av statistik, som detaljerade listor över konserter och låtar samt kuriosa i mängder.

– Mycket är väldigt nördigt, som att originaltonarten för låtarna anges och Anders fick ringa runt till musiker som han spelade med för 40 år sedan för att kolla vissa grejer som han hittat. Han har letat i fickdagböcker från 60-talet för att få fram spelställen, och han har även digitaliserat hundratals låtar från gamla kassettband, säger Christer.

Att tyngdpunkten ligger på Rönnbloms musikaliska gärning säger sig självt, men boken tar också upp en speciell fas av hans liv som är mindre känd. Grafisk formgivning är nämligen en annan viktig del av Rönnbloms liv.

– På 90-talet la han helt ner musiken och startade en konsttidskrift som gavs ut över hela världen, och han var ute och föreläste överallt om digital art. Det är nog inte många som känner till detta.

"F-biografin" är ett samarbete mellan Christer och Anders, och den förstnämnde säger att det varit en rolig och stundtals intensiv resa fram till tryckningen.

– Det hade varit omöjligt för någon utomstående att göra den, det bygger på att vi gjort allt själva. Det hade aldrig kunnat bära sig ekonomiskt annars. Det har blivit många sena nätter.

Christer Herentz växte upp i Vänersborg, flyttade från staden i mitten av 80-talet och lever sedan 20 år i huvudstaden, där han till vardags arbetar på Stockholms stadsbibliotek, Asplundhuset.

– Mitt ansvarsområde där är litteratur om musik. Och jag går på konserter varje vecka, köper massor av skivor och spelar själv. Det är musik dygnet runt för min del, så det gäller att vara effektiv för att hinna med allt annat man vill hinna med

fronn2.jpg
fronn3.jpg
herntz.jpg

... Anders F Rönnbloms storhet:

– Han har alltid varit annorlunda och gör hela tiden det oväntade. Eftersom han är så otippad vet man aldrig vad man får och genom att vara så egensinnig och köra sitt eget race har han skaffat sig den här genuina fankretsen.

... förra höstens spelning med densamme i Vänersborg:

– Han har spelat i princip överallt, men aldrig i Vänersborg. Det finns en del fans där. Dessutom är både jag och Martin Frontman Andersson – som är med av och till i bandet – därifrån, så det var riktigt roligt att det äntligen blev av.

... sin egen favoritbiografi:

– Jag tycker mycket om Ray Davies "X-Ray", den är skriven på ett väldigt speciellt sätt. Jag framhåller också gärna Mikael Timms Taube-biografi "Livet som konst, konsten som liv".

MEST LÄST