Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En lyckosam affär för Lena

Lärare på dagarna och musikalartist på kvällarna. Hösten är hektisk för Lena Karlsson från Trollhättan. – Min dröm är att kunna skådespela på heltid, säger hon.

Lena Karlsson, 27, växte upp i Trollhättan och det var där hon i unga år in­andades teaterluft tack vare hennes mamma som jobbade med sminket under flera av Kammarteaterns klassiska uppsättningar.

Så att Lena själv skulle få upp smaken för att stå på scenen var knappast någon skräll – debuten ägde rum i Folkets park när hon var blott tre år.

Lärarjobb

Efter musikestetiska programmet blev det flytt till Karlstad där hon tog examen som lärare för låg- och mellanstadiet för två år sedan.

– Visst drömmer jag om att kunna leva fullt ut som skådespelare, men det är otroligt svårt i dagens samhälle så jag ville ha en trygghet. Nu jobbar jag som lågstadielärare i en liten skola utanför Karlstad, säger Lena.

Men på fritiden glider hon bokstavligt talat in i helt andra roller. För två år sedan syntes Lena i farsen ”Prima donnor” på Friluftsteatern i Mariebergsskogen i Karlstad, i fjol handlade det om ett helt annat uttryck då hon gjorde ”Fröken Julie”.

Glädje och skratt

Och nu väntar nästa utmaning i form av musikalen ”Hur man lyckas i affärer utan att anstränga sig” som har premiär på Säffleoperan den 11 oktober.

Lena spelar Smitty, vän till Rosemary (Klara Nilsson) som blir kär i den unge fönsterputsaren Finch (Oscar Sundling). Det är han som hittar boken som gett föreställningen dess namn, och tar sig med denna som hjälp uppåt i ett stort företag.

– Den skrevs på 60-talet så kvinnorna skildras på ett helt annat sätt än i dag, som i ”Mad Men” ungefär. Det är väldigt intressant, för även om det hänt mycket sedan dess finns det fortfarande kvar en hierarki i samhället så den känns ändå aktuell på det sättet, säger Lena och fortsätter:

– Det är en musikal med mycket glädje och skratt och min roll är väldigt rolig att göra med många härliga nummer.

Lever i nuet

20 föreställningar väntar under hösten – den sista genomförs 30 november – och vad som händer där­efter för Lenas del återstår att se.

Har du någon drömmusikal du gärna skulle vilja göra i framtiden?

– ”Wicked”, uppföljaren till ”Trollkarlen från Oz”, hade varit riktigt rolig. Det är en favorit, och då har jag ändå bara hört musiken och sett småepisoder, säger Lena.

Som är öppen för det mesta.

– Jag tänker att allt har en mening och försöker leva i nuet. Det är bara att följa vägen och se vart den leder. Men jag spelar jättegärna teater, musikal, film ... vad som helst. Jag älskar att agera och få uppleva så mycket som möjligt. Det är fascinerande att få vara någon annan och intressant hur man kan få känslor som egentligen inte är ens egna. Det där kan vara riktigt omtumlande.