Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Erkänner ansträngd likviditet

En ansträngd likviditet som kommer att ”korrigeras”. Så beskriver Saabs ledarduo den gångna veckans problem. De slår tillbaka mot krisrapporteringen och försvarar samtidigt den bonus Victor Muller kvitterat ut.

När det under förra veckan åter stormade kring Saab, och leveranser stoppades för att leverantörer inte ansåg sig ha fått betalt, höll sig avgående vd:n Jan Åke Jonsson utanför det mediala rampljuset.

På måndagen tog han och styrelseordförande Victor Muller emot ett stort pressuppbåd på Saabs egen vårsalong i Nacka utanför Stockholm.

Granskning störande
Saab vill flytta fokus från kris till bilar. Aldrig har bolaget haft så många modeller som när Saab 9-5 kombi och stadsjeepen 9-4 X börjar levereras senare i år.
Bildirektörerna, som började med att gå runt bland de nya bilarna, var märkbart störda över hur Saab nagelfars.

– Saab lever i ett glashus i Sverige. När vi har en liten konflikt med en leverantör så sätts hela landet i brand, säger Victor Muller.
– Den gångna veckans händelse är en varningssignal vi tar åt oss, men ni kan vara säkra på att Saab inte försvinner, är hans omdöme om händelserna förra veckan.

Inget ont om leverantörer
Jan Åke Jonsson erkänner att Saabs likviditet har blivit mer ansträngd under andra halvan av första kvartalet. Bolaget kämpar med att stärka sina finanser.
– Det involverar bidrag från våra ägare, kreditmöjligheter såväl som operativa förbättringar. Vi är övertygade om att vi kommer att korrigera situationen inom kort, säger Jonsson.

Inte ett ont ord om leverantörerna kommer över hans läppar.
Den ryske finansmannen Vladimir Antonov är välkommen som ägare, men Saabledningen hävdar att det inte främst handlar om att få hans pengar utan om att kunna göra ägarbilden mer flexibel.

Samtidigt som Saab har skralt i kassan, och förra året gjorde en nettoförlust på nästan två miljarder kronor, betalades bonusar ut till styrelsen.

Bonusar fel fokus
Victor Muller har inga betänkligheter att behålla de 4,5 miljoner kronor i bonus som läggs ovanpå lönen, eller andra förmåner.
– Det har rapporterats felaktigt om detta: 3,7, miljoner av dessa pengar är aktier jag erhöll för att vi lyckades genomföra Saabaffären, säger han.

Motsvarande 800 000 kronor av bonusen blir då kopplat till vad man åstadkom i fjol.
Den 19 maj när Jonsson avgår som vd blir det av allt att döma Muller som går in som tillfällig chef. Ingen har hittills nappat på att ta över vd-jobbet.

MEST LÄST