Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ett landskap – en kommun

Frågan väcks till liv med allt tätare mellanrum. Är en kommunsammanslagning i Dalsland rätt väg att gå? Miljöpartiet i Mellerud vill ta reda på om det är så och nu kallar man till ett allmänt möte för att få igång diskussionen igen.

Det finns både fallgropar och tydliga fördelar med att små kommuner går samman i en storkommun.
Ståndpunkten kommer ifrån Miljöpartiets Sarah Isgren som nu, tillsammans med sina partikollegor i Mellerud, vill dra igång ett ordentligt samtal om en tänkbar framtida gemensam kommun i Dalsland.

– Den här frågan dyker upp emellanåt för att sedan försvinna bort igen. Vi tycker att det är dags den här debatten nu kommer igång på riktigt, säger hon.
Redan nu på måndag kväll är det tänkt att starten för denna debatt ska ske. Miljöpartiet kallar nämligen till ett stort allmänt möte där förhoppningen är att alla med intresse i frågan ska dyka upp.

– Vi har bland annat bjudit in entreprenören Anders Kihlberg som har en uttalat positiv syn på en kommunsammanslagning. Men vi vill att så många som möjligt ska komma, oavsett vad man tycker om det här. Företagare, föreningsmänniskor och så klart även företrädare från andra politiska partier.

Öppen och positiv syn
Som parti betecknat har MP ännu inte formellt satt ner foten med vad de vill. Men partiet här i Mellerud genomsyras ändå av en mestadels öppen och positiv syn på en gemensam kommun i Dalsland.
– Vi ser positivt på frågan. Det här känns spännande och vi behöver grundligt se över vilka möjligheter och eventuella hinder som finns. Syftet med mötet på måndag är att vi ska dra igång det här och att vi tillsammans får fram så mycket information som möjligt.

Geografin och förhållandevis stora avstånd mellan kommunerna i Dalsland är något som skulle kunna verka avskräckande inför en sammanslagning. Inte minst ur ett demokratiskt perspektiv.
– Demokratin och närheten mellan politiker och medborgare är något som man verkligen måste värna. Det är helt grundläggande, säger Sarah Isgren.

Invånarantal
Vikande invånarantal, krympande ekonomiska resurser och förmågan att locka turister är dock områden där en gemensam kommun skulle kunna förenkla tillvaron för beslutsfattare och näringslivet.
Gotland är ett exempel där sammanslagningar av ett stort antal kommuner har skapat en stark identitet och varumärke.

– Jag tror absolut att även varumärket Dalsland skulle stärkas om vi beslutade oss för att arbeta tillsammans i en kommun. Vi önskar se en förutsättningslös diskussion om detta kan vara ett sätt att vända den alltför negativa trend som kommit att prägla vår hembygd, säger Miljöpartiets ordförande Sarah Isgren.