Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Ett levande uppslagsverk

  Mycket i Johan Jönssons liv kretsar kring Wikipedia, den mest kända uppslagsboken på nätet. Han är hårt engagerad i rörelsen kring uppslagsverket, har sin huvudförsörjning från att föreläsa om det och utsågs för ett parmånader sedan till presstalesman för svenskspråkiga Wikipedia.

  Johan Jönsson är 25 år och växte upp i Vänersborg, där han gick samhällsvetenskapligt program på Birger Sjöberggymnasiet. I Upp­sala har han läst retorik­vetenskap och studerat ­kinesiska.

  – Jag kommer fortfarande förbi Vänersborg med jämna mellanrum, men bor numer i Uppsala.

  Välbesökt webbplats

  Sajten är ett uppslagsverk på nätet. Man går till hemsidan, skriver in sitt uppslagsord, trycker på retur och får i de flesta fall fram en artikel om uppslagsordet.

  – I dag är Wikipedia världens sjätte mest besökta webbplatsen, i princip alla i västvärlden som använder Internet känner till den.

  Den engelskspråkiga versionen har flest uppslagsord, fyra miljoner. Den svenska versionen närmar sig en halv miljon artiklar. Det kan jämföras med det senast (och sist?) utgivna svenska uppslagsverket i bokform, Nationalencyklopedin, som har 170 000 artiklar.

  Alla kan skriva

  Vad som är speciellt med Wikipedia är att vem som helst kan skriva en artikel. Vem som helst kan sedan också gå in och ändra och redigera i texten.

  – Poängen är att samma artikel inte ska stå kvar hela tiden. Om du upptäcker en artikel och ser att du kan göra den bättre är det bara att klicka på redigera och förbättra den. Wikipedia är mer än process än en produkt.

  Sajten lanserades på engelska i januari 2001 och bara några månader senare påbörjades den svenska versionen.

  – När jag började aktivera mig hade Wikipedia redan funnits i några år, det var 2004 och jag gick fortfarande på gymnasiet. Då hade jag väl inte riktigt bra kunskaper för att skriva artiklar, så jag började med korrekturinsatser. Jag satte mig där framför datorn som när andra sätter sig framför tv:n. Och sitter man väl där är det lätt att halka in i det.

  Intresset har hållit i sig och i dag är Johan presstalesman för svenskspråkiga Wikipedia och en av dess cirka 100 administratörer.

  – Som administratörer har vi tillgång till några fler verktyg, men vi har inte mer att säga till om än andra.

  Skrivit om Kina

  Han har också hunnit skriva ett antal artiklar.

  – Jag har huvudsakligen skrivit om litteratur och Kina.

  Sedan ett år tillbaka 
har Johan försörjt sig på att hålla kurser och föredrag om Wikipedia.

  – Deltagarna är alltifrån universitetspersonal till journalister och politiker.

  De mest engagerade kallar sig wikipedianer.

  – Alla är olika, vissa nöjer sig med att sitta och redigera, men i de större städerna träffas de på Wikipubar eller kaféer för att diskutera.