Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Pernilla Eskilsson, Maria Quarfordt-Brising och David Myrvold utgör tre fjärdedelar av den ideella kulturföreningen Vittring i Trollhättan/Vänersborg. Här syns de under konstruerandet av den stora maräng som kommer att hysa en blåsorkester på lördag.

Föreningen som har 
fått vittring på maräng

En ny kulturförening är här. Det firas med ­maränger i kubik.

– Det här är ingen ateljéförening, snarare en projektförening. Vi vill förena hårt drivna visioner med fluffiga marängdrömmar, säger Pernilla Eskilsson apropå lördagens invigning, en liveinstallation som går under namnet ”Maränglaboratoriet”.

Men beskrivningen kan också appliceras på själva föreningen Vittring i Trollhättan/Vänersborg, vars medlemmar alla är verksamma konstnärer med olika inriktningar. De andra som utgör föreningen är Maria Quarfordt Brising, David Myrvold och Yvonne Swahn och nu vill man förena den gemensamma drivkraften och erfarenheten för att inspirera till utveckling och lärande inom diverse områden.

Inbjudande lokal

– Vi ville försöka få ihop en föreningsverksamhet med att vi alla är kulturentreprenörer. Och den här lokalen som vi fått tillgång till inbjuder verkligen. Vi vill få till massor av oväntade möten, säger ordföranden Maria Quarfordt Brising.

I framtidsplanerna finns olika former av gränsöverskridande experiment, föreläsningar och det man kallar after workshops. Man hoppas kunna locka både gamla och unga och man vill försöka bredda det kulturlivet genom att fungera som ett komplement till det utbud som redan finns. Under återstoden av året kommer Vittring att husera i en industribyggnad på Innovatumområdet, alldeles intill konsthallen, och troligen blir man kvar på samma plats även under nästa år.

Marängtema

Just nu håller Vittringkvartetten på att slutföra arbetet med ”Maränglaboratoriet” som sjösätts på lördag som ett invigningskalas. Då ska den gigantiska maräng tillverkad av 150 meter markduk stå färdig och inne i denna framträder en blåsorkester. Besökarna kommer också att få ta del av riktiga kalasmaränger, te och kortspel nu när Vittring går från idé till verklighet.