Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Oljeförorenad lera har grävts fram på byggarbetsplatsen i centrum. Leran transporteras till saneringsdeponi och ersätts av rena massor.

Förorenad lera hittad i centrum

Oljeförorenad lera har grävts fram på centrumfastigheten. Det kan röra sig om läckage från dieseltankar som enligt uppgift ska ha legat där då det var tankställe för bussar.

Det är enligt samhällsbyggnadschef Paul Mäkelä någon form av oljeförorening.

– Jag kan inte säga hur mycket det rör sig om. Vi fick veta vad som uppdagats på onsdagen och nu skickas den förorenade leran till Häljestorp för sanering, berättar han.

Lukten spred sig

Den kompakta leran har enligt Mäkelä kapslat in föroreningen och då grävning pågick kunde förbipasserande känna en stark lukt av olja.

Fyndet har inte gjorts på det ställe där det tidigare legat en bensinmack. Den platsen där macken låg är dessutom enligt Mäkelä tidigare sanerad. Men på den plats där det nu är en grop på cirka hundra kvadratmeter ska det ha funnits en bensinpump för bussar enligt uppgift från en boende i närheten.

– Det var bra att få den informationen. Det kan ju vara en möjlig förklaring till det hela, läckage från dieseltankar, säger Paul Mäkelä då han får höra detta.

Klara regler

Det finns ett strikt regelverk hur såna här incidenter ska hanteras. Det har gjorts en anmälan som kommer att resultera i en åtgärdsplan.

Ansvarsfrågan har enligt Mäkelä att göra med vem som orsakat föroreningen och vad. Men det lär landa på fastighetsägaren. Hur hög kostnaden blir kan ingen svara på förrän man vet omfattningen.

– Upptäckten kommer inte att försena bygget i alla fall. Arbetet pågår på en stor markyta, så det finns andra delar av området att jobba på medan sanering pågår.