Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Förorenat på fler ställen

Ännu ett område med misstänkta föroreningar har hittats i Lilla Edet där kommunen gräver för att byta VA-ledningar. – Vi tror att det kan finnas dumpningar på flera ställen i marken, det kan påverka hela grävarbetet, säger Anna Berts, miljöinspektör Lilla Edets kommun.

Det har bara gått några veckor sedan ett område med förorenad mark påträffades vid korsningen Ledningsgatan-Brovägen, där kommunen gräver för att byta ut VA-rör. I väntan på provsvar flyttades grävarbetet en bit längre upp längs med Brovägen. Men knappt hann man sätta grävskopan i marken förrän arbetet fick avbrytas även där på grund av misstänkta föroreningar.

– En av entreprenörerna ringde i onsdags i förra veckan och berättade att det började lukta olja och diesel då de hade grävt det översta lagret, säger Anna Berts.

– Det skulle kunna vara läckage från tidigare verksamhet, eller så kan någon ha dumpat oljehaltiga ämnen där. Man har även hittat glaskross och lite metallskrot.

Väntar på provsvar

Prover på marken togs i fredags, och svar beräknas komma i mitten av veckan. Under tiden avvaktar kommunen med att gräva vidare på platsen, och har i stället gått tillbaka till den tidigare gropen vid korsningen Ledningsgatan–Brovägen, där provsvaren nu har inkommit.

Föroreningarna där visade sig vara lägre än man befarat från början. Mestadels rör det sig om petroleumprodukter, som rester av motorolja och bensin.

– Det vi hittade var inga alarmerande halter, säger Anna Bernts.

– Nu vet vi vad vi ska göra med massorna. Vi gräver och kör iväg den förorenade marken.

Tidigare synder

Förutom de två platserna längs Brovägen har föroreningar i marken även hittats där den nya centrumfastigheten i Lilla Edet kommer att ligga. Det var en entreprenör som larmade om de misstänkta föroreningarna i slutet av februari, och ännu är man inte klar med saneringsarbetet av de bensen-, diesel- och bensinförekomster man hittat där.

– På centrumfastigheten visste vi att det skulle vara stor risk för förorenad mark eftersom det har legat en bensinstation där tidigare, säger Anna Bernts.

– Men de här andra två platserna vid Brovägen hade vi ingen aning om. Men det känns inte jättemärkligt. Vi vet att det finns synder från tidigare tider där det har funnits mycket verksamhet.

Hur stort område som är förorenat vet man inte i nuläget. Föroreningarna innebär att bytet av rören blir försenade och ger kommunen ytterligare en kostnadsökning. Hur mycket återstår att se.

– Om det är kraftigt förorenad jord kostar det mycket att bli av med den, säger Anna Bernts.

– Vi tror också att det kan finnas dumpningar på flera ställen i marken. En större undersökning med särskilda markexperter kan komma att göras ganska snart.