Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

båt

Förslag för småbåtshamnar klart

Takeviken och Sannebo har strukits ur förslaget till strategi för placering av småbåtshamnar vid Dalslandskusten efter invändningar från boende. – Det var befogade synpunkter, säger planarkitekt Helena Bråtegren.

Efter samråd är förslaget till strategin för småbåtshamnar vid Dalslandskusten klart. En del ändringar har gjorts och ärendet går nu vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för beslut.

Strategin ska ge en bild över lämpliga platser för småbåtshamnar. Men det innebär inte att kommunen ska bygga dem utan att markägare har kommunens stöd om man vill titta närmare på möjligheten.

Tre lämpliga platser pekas ut: Grönvik, Sikhall och Stigsberget/Bäsingebo. På de två förstnämnda platserna handlar de om att utveckla befintliga hamnar och på den senare om en helt ny.

Sannebo och Takeviken valde man att stryka efter att synpunkter kommit in. Boende har bland annat varit rädda för att fler båtplatser skulle påverka badstränder och naturvärden negativt. Dessutom fanns farhågor för ökad bil- och båttrafik.

– Vi har tagit till oss av synpunkterna och det är syftet med samrådet, säger Helena Bråtegren.

I förslaget lades till en möjlighet att komplettera befintliga bryggor längs Dalslandskusten. Då måste det finnas intresse från markägare, hamnarna ska vara tillgängliga för allmänheten och vissa kriterier måste uppfyllas.

– Det är svårt att förutse var det finns behov i framtiden och det finns platser vi inte känner till nu, säger Helena Bråtegren.

MEST LÄST