Jobbar. För Abdelraheem Auf är jobbpraktiken som byggnadsingenjör viktig – inte minst för att lära sig svenska språket.
Jobbar. För Abdelraheem Auf är jobbpraktiken som byggnadsingenjör viktig – inte minst för att lära sig svenska språket.

Abdelraheem har fått värdefull jobbpraktik

Abdelraheem Auf fick jobbpraktik på Trollhättans Tomt AB som asylsökande. Något som varit givande för honom själv men ­också för arbetskamraterna på företaget.

ANNONS
|

Abdelraheem Auf, 30 år, föddes i Syrien och är muslim. Familjen flyttade till i Egypten där han bodde i fjorton år innan han åter kom till Homs i Syrien där han studerade fem år till byggnadsingenjör följt av jobb.

– Min familj bor kvar i Egypten. Men så kom kriget och jag tvingades fly 2014– och jag ville helst till Sverige som verkade vara ett bra land, berättar Abdelraheem på svenska.

Han berättar om den långa och riskfyllda resan som gick över medelhavet i en liten båt. Så småningom kom han till Malmö och fick sedan söka asyl i Stockholm. Hans första elva månader i Sverige var han placerad i Pajala där han var lärare i AutoCad och därefter gick flyttlasset till Åsensbruk.

ANNONS

– Jag fick uppehållstillstånd i Sverige i juli 2015, har validerat min högskoleutbildning och bor nu i Mellerud, men står i kö till en lägenhet i Trollhättan dit jag gärna vill flytta. Jag trivs jättebra i Sverige – det är ett bra land.

Under tiden som asylsökande träffade Abdelraheem miljösamordnare Dennis Nyström på en nätverksträff för asylsökande ingenjörer som GKN ordnade på Restad gård i samarbete med Migrationsverket och Arbetsförmedlingen – projektet kallades RiHi. Nyström var intresserad av att hitta en potentiell kollega som behärskade just AutoCad. De kom så överens om en kortare praktikperiod som AutoCad-ritare hos Trollhättans Tomt AB – det var i april 2016.

Abdelraheem har klarat jobbet alldeles utmärkt och har också gjort stora framsteg i svenska språket med många kolleger att öva med varje dag. Övning i svenska språket får han också när han följer med Dennis Nyström till språkcaféet i Pingstkyrkan på torsdagar.

I Syrien jobbade han med olika byggnader i betong och stål, och det är precis likadant här förutom att här är det också trähus vilket inte är aktuellt i hemlandet. Själva arbetet är väldigt likt här som i hemlandet.

– Det är inga problem alls då det är samma mjukvaror för ritningar. För mig är det en bra möjlighet att få jobba här. Och nu har jag precis fått en ny förlängning på min projektanställning fram till juni och det är jag glad över.

ANNONS

– Den generella åsikten bland personalen på Trollhättans Tomt AB är att våra många olikheter stärker och skapar bättre gruppdynamik än om alla varit av samma skrot och korn. När asylsökande Abdelraheem började arbeta i bolaget så breddades våra horisonter ytterligare, säger Katja Högberg som är marknadsansvarig på Trollhättans Tomt AB.

– Jag trivs här med det som är det viktigaste – säkerhet men visst är det svårt att hitta svenska vänner. Jag har funnit syriska vänner på SFI (svenska för invandrare).

För Abdelraheem är Syrien hans hemland, men han planerar nu sin framtid som ser ljus ut i Trollhättan i Sverige.

ANNONS