Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Trollhättans kanske mest kända Alice som heter Östlund i efternamn. Foto: Kent Eng

Alice har det populäraste namnet

Alice och William är de vanligaste namnen för nyfödda under förra året, enligt ny statistik från statistiska centralbyrån (SCB).

Det visade sig vara Alice som behåller förstaplatsen som det vanligaste namnet bland nyfödda flickor för fjärde året i rad. Bland pojkarna var det namnet William som tog över förstaplatsen från Oscar. Sammanlagt fick hela 941 pojkar namnet Willian och 888 flickor namnet Alice. Ser man till Västra Götaland skiljer sig dock pojknamnet åt, där Liam visade sig vara mer populärt än William.

– Det är väldigt fin och lite gammaldags, säger Annelie Wennerdahl från Vänersborg som tillsammans med sin man Anders Andersson döpt sin dotter till Alice.

Att Alice var ett vanligt flicknamn var inget som påverkade deras val av namn, när de stod i valet och kvalet mellan Alice och de mer ovanliga namnen Ebba och Lilly.

Generellt sett är det samma namn som toppar listan flera år i rad, men några flicknamn som blivit ordentligt populära är Maryam, Hedvig, Mira, Zoey och Idun. Bland pojkarna tog sig namnen Levi, Vide och Neo in på topp 100. Dock var Maryam och Matteo de namn som ökade mest under förra året.