Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

"Alla djur har samma rätt till ett värdigt liv"

Övergivna katter, vanvårdade och sjuka – Malin har hjälpt katter i över tio år. 2012 startade hon Trollhättans Djurhjälp och Pensionat, två år senare en verksamhet för hemlösa katter på Rhodos. Den svenska verksamheten är avvecklad, hennes hus hoppackat och en flytt till den grekiska ön vilar runt hörnet.

Nu läggs fullt fokus på Rhodosverksamheten och öns fyrfotade vänner ska hjälpas på plats. Tack vare frivilliga donationer kan Malin köpa mat och veterinärbesök till hemlösa katter.

– Jag kämpar för de hemlösa djuren oavsett var på jorden det är. Det spelar ingen roll vart de råkar vara födda, alla djur har samma rätt att leva, förklarar Malin.

Med femton husdjur, två hundar och tretton katter tar Malin sitt pick och pack och flyttar från Sjuntorp till den grekiska ön Rhodos. I flera omgångar, tre resor tur- och retur, flyger hon över djuren till ön. I början av februari startar flyttprojektet och i april beräknas alla vara på ön för att bygga upp en ny vardag i ett nytt land.

Tokig och spontan

– Jag har inte mycket pengar. Jag är tokig och tar mycket som det kommer. Men man måste våga göra avkall på sitt egna liv när det gäller vissa saker och ta en sak i taget. Då är allt möjligt!

Malin är sjuk i MS, har stram ekonomi och på grund av sjukdomen har hon tvingats lära sig att ta dagen som den kommer. Hon har funnit livsglädje i sitt välgörenhetsarbete och sätter ständigt upp nya mål.

– Det ger mig en mening med livet. Jag hade kunnat gå här i min ensamhet och grävt ner mig. Men det hjälper ju inte! Om fem år kanske jag sitter i rullstol, det vet jag inte och då kanske jag inte kan hålla på med det här.

Möjligheterna i livet är oändliga bara man vill, menar hon.

– Om jag som är sjuk i MS, har panikångest och en låg inkomst kan lyckas att få det här att gå runt – då kan vem som helst göra vad de vill, säger hon och tillägger:

– Ingen kan göra allt men alla kan göra något för att hjälpa de hemlösa små liven och tillsammans gör vi stor skillnad.

En matstation för 25 katter

Sedan 2014 har Malin haft en verksamhet på Rhodos, med bland annat en matstation för 25 katter.

Utan de frivilliga donationerna hade inte hjälparbetet varit möjligt och från sin tidigare verksamhet i Trollhättan lyckades Malin knyta många viktiga kontakter som nu skänker pengar till hennes verksamhet, Swedish Animalhelp, på Rhodos.

– Utan donationerna skulle arbetet vara omöjligt. Jag valde namnet på organisationen för majoriteten av pengarna kommer från svenskar och det är deras stöd som gör arbetet möjligt.

Katter dumpas i lådor, hinkar och vid vägkanter med diverse sjukdomar. Det kan handla om alltifrån diarré och ringorm till allvarliga operationer och obotliga sjukdomar.

– Det är inte ett värdigt liv för de hemlösa djuren. De som går att rädda kastreras och det är för att de inte ska bli fler hemlösa katter på gatorna, men i vissa fall har avlivning varit den enda utvägen. Det är lika sorgligt varje gång man behöver ta beslutet att avliva ett djur.

Hittar utsatta katter överallt

Hundratals katter har räddats och omplacerats med Malins hjälpande hand, både i Sverige och på Rhodos.

– Man hittar sjuka och skadade katter överallt där nere. Arbetet innebär att man aldrig vet vad dagen har att erbjuda, det är både spännande och utmanande.

Flytten innebär en helhjärtad satsning och Malin fantiserar om är att starta ett katthem där hon kan låta katterna bo permanent.

– Drömmen är att ha ett riktigt stort shelter. Det finns inte något sånt för katter på Rhodos i dag. De andra organisationerna som finns på ön har matstationer, precis som jag, men det finns ingen som tar in alla sjuka och skadade katter. Så det är mitt mål – ett katthem.

Men drömmarna stannar inte där.

– Jag har inte några ekonomiska möjligheter till det men jag skulle också vilja ha ett litet vandrarhem. Bara med några få rum där folk kan få sova över, gosa med de hemlösa katterna och ett litet café i anslutning till det.