Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Bilden då och nu

Birgitta Svanberg i ­Vänersborg fick uppgiften att återskapa en gammal bild på Missionskyrkan i Vänersborg från 1915 till dagens Equmenia­kyrkan 2017 – en svår uppgift.

Tack vare hennes gedigna kunskap i fotografering rodde Birgitta Svanberg iland det med bravur.

– Vi hade planerat uppställning för cirka 100 personer men folk bara vällde in så de fick tränga ihop sig efter bästa förmåga i ytterkanterna. Jag fick komponera om den tänkta bilden.

Birgitta stod på en stol på andra sidan gatan av kyrkan med stativ och kamera samt en handhållen kamera. Bilar körde förbi, folk pratade och skrattade.

– Jag hörde att flera varit oroliga för att jag skulle tappa balansen och ramla över staketet mot järnvägen. Men jag hade tränat så det var jag inte rädd för.

I efterhand har hon sedan kopierat och klistrat i ett antal timmar vilken b8 som bilden heter indikerar på antalet versioner hon har i sin dator.

– Jag vill ju att alla ska synas så bra som möjligt. Det var en ”ledig” plats där jag kopierade in mig själv. Vår arkivarie Ingemar Lundvall har gjort en lista med namnen på alla på bilden – intressant för framtiden att ha det.

MEST LÄST