Dagens lunchtips: Köttbullar

Vem har inte längtat efter ­klassiska husmanskosten köttbullar med gräddsås och lingonsylt? Rätten är ett säkert kort till ung som gammal sedan lång tid tillbaka i historien.

ANNONS
|

I dag är det köttbullens dag och varför inte passa på att fira nu redan till lunchen eller till kvällens middag med rätten som känns så svensk, våra stolta ”swedish meatballs” men egentligen finns i många varianter ute i världen.

Köttbullens exakta ursprung är inte helt klarlagt med den bjöds vid Richard den II:s hov runt år 1000 i England och den tidens kokböcker från Bagdad innehöll diverse köttbullsrecept.

Vid forna tiders långseglatser, runt mitten av 1800-talet, över de stora haven fanns ofta stekta köttbullar med mycket salt och kryddor i som gjorde att de höll sig riktigt länge.

Vi svenskar vill helst se den som något typiskt svenskt och då är det i första hand sättet att servera den på med gräddsås och lingon till.

ANNONS

Första gången köttbullen nämns i tryck i Sverige är i Kajsa Wargs kokbok ”Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer” från 1754 och bestod av hackat kött, rivet bröd, ägg, salt, peppar och muskot.

Bland ”vanligt folk” började köttbullen ätas i mitten av 1800-talet då köttkvarnen och vedspisen blev mer vanliga. Innan dess var vår köttbulle snarare en frikadell – kokt.

Recept på köttbullar finns förmodligen lika många som dem som tillagar dem – varje tillagare har sin specialité – många minns med tindrande ögon sin mammas hemmarullade köttbullar med kokt potatis till.

Eller varför inte med stuvade makaroner och ketchup till eller som smörgåspålägg med rödbetssallad.

I Guinness Rekordbok kan man läsa om den största köttbullen som gjorts som vägde 503,71 kg med en diameter på 1,38 meter i diameter – den lagades på en italiensk festival i Ohio 2011. Rekordinnehavaren av att äta flest köttbullar per minut är från Japan och heter Takeru Kobayashi som åt 29 köttbullar på en minut.

Någon gång på 1990-talet spelades köttbullelåten av Markus Ernerot som blev en riktig hit och spelades på radion mest hela tiden med den lilla ”varningen” att ”stoppa inte köttbullar i näsan Markus”.

Källor: Svenskt kött, Illustrerad vetenskap, Mitt kök.

ANNONS
ANNONS