Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/9

Det ska vá gôtt å leva – annars kan det kvitta

Cirkeln slöts då Galenskaparnas Macken spelades upp i två föreställningar av Stavreskolans elever i aulan på Lyrfågelskolan. För det var just här på denna scen som Trollhättesönerna Claes och Anders Eriksson gjorde sina första spex.

Stavreskolan i Trollhättan har haft elevens valdagar och nästintill hundra elever har då valt att vara med och anordna en föreställning på temat Galenskaparna.

Under två dagar har skoleleverna från årskurs fyra till nio arbetat intensivt i olika arbetsgrupper beroende på vilket ämne man valt. I svenskan – teater, musik i musiken, träslöjden – att bygga kulisser, i bild – smink och måla kulisser, syslöjden – att sy scenkläder och i hemkunskapen har det bakats muffins som bjöds inför två fullsatta föreställningar.

Musiklärare Henrik Bengts­son och bildlärare Sarah Nilsson är några av alla som sytt ihop alla trådar till showen Macken.

– Nu ska vi bryta en tradition för när vi lyssnar på lucia ska vi sitta tysta, men nu ska det applåderas, skrattas och hållas igång, inleder Henrik Bengtsson från scenen på äkta Trollhättemål.

Han tillägger för säkerhets skull att det: ”är obligatoriskt att skratta” och ”är ni redo för lite skôj?”. Ja, ropar publiken. Och många skratt blev det under den trekvartslånga föreställningen där alla gick in för sin uppgift med liv och lust.

Ingen av de välkända sketcherna och sångerna saknades

Här fanns många duktiga talanger inom skådespeleri, sång, musik och dans samt inte att förglömma alla ”scenarbetare” som hade ett styvt arbete med att flytta runt saker och ting på Macken.

Roliga karaktärer fanns med som Roy och Roger, farbror Frej, den beiga kunden och de världsberömda bröderna St. Gotthard.

Extra góa skratt blev det när svärföräldrarna gick förbi och undrande sjöng: ”Vem i helvete é du, som é gift med henne nu”, de trögfattades årsmöte och gymnastik-VM var en höjdare. Att kulissen råkade vara upp och ner blev lite extra roligt men ansvarig elev fann sig bra och bugade lätt och tackade för sig när det blev rätt.

Musiklärare Henrik varierade själv lätt mellan att spela piano och trummor.

Och många av eleverna var duktiga musiker som kunde kompa till alla de välkända låtarna som ”Jag vill ha en synth farsan”, ”Man ska ha husvagn” och avslutande ”Det ska vá gôtt å leva” då alla medverkande gick upp på scenen. ”Roy” och ”Roger” tog det lugnt där de satt och metade.

– Vi är jättetacksamma över att vi fick låna lokalen, dom har verkligen varit hjälpsamma här med både ljud och ljussättning, säger Henrik och får medhåll av Sarah.

Sammantaget är alla eniga om att det varit intensiva och roliga dagar som givit mersmak.