Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

“Det vore roligt att börja en mattelektion med konst! “

Maria Q Brising flyttade till Vänersborg för 15 år sedan. Tur var väl det, för staden blev på så sätt ännu en konstnär rikare. Och efter sitt engagemang i ett uppskattat integrationsprojekt växte hon ytterligare. Nu vill hon utveckla skapandet i skolans värld, gärna med begreppet symmetri.

För ett par år sedan hade Maria hand om ett integrationsprojekt ihop med Vänersborgs kommun och Studieförbundet Vuxenskolan. Till träffarna hade Maria med sig tyger som det skapades hejvilt på.

– Det blev massor av spännande projekt på tygerna. Det var kul att se att en enkel uppgift ledde till djupa diskussioner mellan deltagarna och som sedan mynnade ut i vackra ting.

Projektet varade i två år och tygerna ställdes sedan ut på bland annat Vänersborgs bibliotek och Konstepidemin i Göteborg.

Maria började tidigt intressera sig för konst och att teckna. I familjen var hennes morfarsmor skulptör och hennes morfar ritade flygplan och var precis som Maria intresserad av symmetri, som ofta återkommer i hennes verk. Hon beskriver sig själv som en tyst och blyg flicka som fann sin inspiration från djur och natur, trots det började de abstrakta motiven samtidigt växa fram.

Efter studenten reste Maria till London och det var där hon insåg att det var konsten hon skulle satsa på.

- Jag kände mig så hemma i det, och det fanns ett särskilt bibliotek för konst som jag trivdes på.

Hon åkte hem och började gå förberedande kurser i konst innan hon kom in på Akademin Valand. Det var också i den åldern som Maria började teckna byggnader och i stor skala.

I samma veva gick hon på Uppsala konstskola och hade Stina Wollter som lärare.

- Hon var en stor inspiration för mig i början på min utveckling. Hon var så orädd.

Maria tog sin masterexamen i Fri konst vid Akademin Valand för tio år sedan.

– Sedan fick jag barn och började se mig om efter en anställning, men började också att fundera på hur det skulle vara att vara frilansande konstnär. Det var då som jag upptäckte ett behov av workshops gällande bild och form för barn.

I dag har hon nått sitt mål och är frilansande konstnär på halvtid och arbetar resten av tiden som kulturpedagog på N3 i Trollhättan. Där arbetar Maria med bild och film för barn och unga, både lång- och korttidskurser.

– Jag är också med i Kulturbyrån. Då är jag ute i grundskolan, från förskoleklass till årskurs nio, och undervisar i bild och film.

– Jag samarbetar med flera andra pedagoger i Kulturbyrån och under en tvåårsperiod når vi ut till alla skolor i Trollhättan, fortsätter hon.

Maria tycker att det är viktigt att föra in konst och skapande tidigt hos barn i grundskolan.

– Man kan använda den konstnärliga processen i andra delar av livet. Det är inget nytt att kreativt tänkande stärker läroprocesser.

- Vi behöver lära barn mjuka värden framför allt i och med teknikens utveckling. Yngre barn reflekterar och vrider och vänder på saker ständigt. Det känns viktigt att utveckla detta tänkande så mycket som möjligt i skolan och här kan konstnärliga processer inspirera och öppna upp.

Tack vare ett statligt arbetsstipendium kan Maria jobba med större teckningsobjekt i ateljén.

- Det är abstrakt och mycket arkitektur. Jag leker gärna med symmetri, skala och format samt ljus och mörker.

- Jag jobbade med symmetri på mattelektioner ihop med en lärare i projektet ”Att teckna är stort”, vilket var spännande och något jag gärna gör igen. Att ta in konsten i skolan är mer viktigt idag än någonsin. Det vore roligt att börja en mattelektion med konst!

Marias skapande tar sig inte bara uttryck i fantastiska och ofta stora konstverk. I samband med verken skriver hon också dikter utifrån skapandeprocessen som sedan säljs i små böcker i samband med hennes utställningar.

- Det är som terapi för mig. Det är skönt att få ur mig all svärta. Många tycker att det är förvånande med tanke på att jag ofta är en glad person. Men det är ofrånkomligt att stöta på svårigheter i livet som behöver bearbetas. Brukar säga att jag jobbar med ”Omsorg om mörker”.

Ålder: 39 år

Familj: En son, 9 år.

Född: I Kristinehamn, bor i Vargön.

Intressen: Konst, natur, motion, samhällsfrågor, filosofi och psykologi.

Det här visste inte många om mig: Har blivit jagad av älg flera gånger.

MEST LÄST