Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/9
ANNONS ▼

En hit för Kidz

Att bli hämtad vid skolan och vara ett par timmar i Vargöns kyrka med fika och lek är nu så populärt att det är en kölista för att få komma med. Nu jobbar Kidz med Israel och Jerusalem, som ligger på Olivberget i papier maché.

Alva Forsell i tvåan på Granåsskolan och Natalie Axelsson Olsson i fyran på samma skola sitter och pratar lite innan de ska ställa sig i kön för mellanmål.

– Det är roligt här för man får pyssla, leka och måla. Jag var med förra året också, säger Natalie.

För Alva är det första året och hon gillar att även att få baka.

Pensionerade prästen Göran Olander är här då och då för att stötta i verksamheten, förutom församlingspedagogerna Jonas Gustafsson, Camilla Svensson och Erika Olsson.

– Vi har satt femton barn som gräns här och vi har sju på väntelistan. Åldrarna är från förskolan upp till fyran, berättar Jonas.

Jonas, som jobbat här i nio år nu, berättar att det man i första hand jobbar med på Kidz är att förbereda för kyrkans familjegudstjänster, som är tre per termin. Då pysslar man på dagens tema, och ofta blir det sång och musik.

– Familjegudstjänsterna är riktigt välbesöka, med upp till 100 besökare. Vi delar ut Barnens bibel som nu finns från två år och fem år. Vi delar också ut dopänglar som barnen fått när de döptes och tänder ljus.

De små dopänglarna man får när man döps hänger sedan i små ”träd” i kyrkan fram till det att barnet blivit ett år. Då de får ta med sin ängel hem, vilket brukar sammanfalla med helige Mikaels dag.

I barn- och ungdomsverksamheten jobbar Jonas också med konfirmanderna.

– Vi försöker tidigt få in barnen i kyrkans verksamhet, bland annat genom ”öppet kyrkis” för de yngsta, säger Jonas.

Nu jobbar barnverksamheten Kidz med ett lite större projekt – man bygger Israel och staden Jerusalem i papier maché.

Efter att gänget tvättat händerna är det dags att ta plats runt borden med färgade muggar. Tillsammans sjunger man: ”Gud är god mot mig, han ger mig mat, fast jag är lat......”

– Alla som har blå mugg kommer fram, ropar Jonas.

Barnen går fram till mellanmålet i färgordning, och tillsammans med prästen Olander delas det ut smörgåsar och frukt i långa banor.

Självklart blir det födelsedagssång för dagens födelsedagsbarn Emil.

– Jag heter Emil J och fyller sju år, säger Emil Johansson.

Så kommer det fram tapetklister, stålnät och mängder av tidningspapper som ska rivas i småbitar för att klistras fast på Olivberget. De äldre barnen jobbar med Jerusalem och de yngre ser till att hela landet Israel växer fram i papier maché. Pastor Göran berättar om den stora staden Jericho och Sakaios ur bibeln – glatt prat, skratt och sång hörs under det flitiga arbetets gång.

 

Fakta: Kidz

Pyssel, lek, skratt, bakning och mycket mer i Vargöns kyrka på torsdagar.

Verksamheten är gratis och för förskoleålder till årskurs fyra. Varje gång är det mellanmål, en samling med bibeltext och sång.

Om man vill blir man hämtad från Granåsskolan och Rånnums skola.

MEST LÄST