Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Gruppen hjälper folk att hitta vänner

– Ingen ska behöva känna sig ensam, säger Julia Östling. För två år sedan startade hon en grupp på Facebook för de som ville skaffa nya tjejkompisar. I dag två år senare har gruppen över 90 medlemmar.

För två år sedan startade Julia Östling en grupp på Facebook för de som ville skaffa nya tjejkompisar. I dag två år senare har gruppen över 90 medlemmar.

– Jag tänkte jag kan ju inte vara den enda som känner så här, säger 28-åriga Julia som bor i Vänersborg.

Det var efter hon flyttat till Vänersborg för att studera till socialpedagog för några år sedan som hon upplevde att det var svårt att skaffa vänner i vuxenålder.

– När man flyttar är det ju lätt att man tyvärr tappar kontakten. Jag kände mig lite ensam.

Hon menar att det för många saknas en naturlig mötesplats för unga vuxna. Efter att ha sökt på nätet upptäckte hon att det fanns ett flertal "vängrupper" runt om i andra städer, men inte i - Vänersborg.

– Jag tänkte att jag kan ju inte vara den enda som känner så här.

Tanken med gruppen är att man kan fråga om någon i gruppen vill ses, ta en promenad, prata eller ta en fika. Gruppen riktar sig enbart till tjejer över 18 år. Julia berättar att de fått in ansökningar från både killar och tjejer från städer långt bort. För ett tag sedan var det en tjej i Trollhättan som ansökte om medlemskap, Julia nekade förfrågan men erbjöd sig istället att hjälpa till att starta upp en egen grupp på hennes ort. I dag har Vänersborgsgruppen 93 medlemmar i åldrarna 18 till 63.

– Det kan ju kännas lite utsatt att bli medlem i en grupp där man söker vänner. Folk kanske tänker att man är ensam, men vi är ju nästan hundra medlemmar.

Efter att ha startat gruppen tipsade hon om den i en annan lokal Facebookgrupp. Då började medlemsförfrågningarna trilla in. Till en början var det Julia som tog initiativ till träffarna men så småningom började medlemmarna i gruppen stämma egna träffar.

– Det är de som är tanken med gruppen, det är inte jag som ska sköta den. Det har varit väldigt lyckat.

Gruppen har nu funnits i snart två år. Den första träffen skedde i höstas för två år sedan, då var de sex stycken som tog en fikaträff på café Princess i Vänersborg, minns Julia.

– Det var jätte kul, vi hade det mysigt.

Och fler träffar har det blivit, även fast Julia jobbar i stan menar hon att de är flera i gruppen hon aldrig träffat eller sett. Tanken med gruppen är just att man ska stifta nya bekantskaper. Det senaste året har hon varit lite mindre aktiv då hon nyligen fått barn, men hoppas nu på att kunna börja ses mer igen.

– Jag vill att man ska våga träffa nytt folk. Det är ju inte så att man går i affären och ställer sig och pratar med någon.

I gruppen laddas det ofta upp bilder från olika träffar, tips på roliga artiklar eller till exempel frågor om vad andra i gruppen har för favoritserie.

– Igår var det någon som skrev och ville dra igång en kräftskriva.

I början skrev många av de nya medlemmarna en liten presentation av sig själva. Nu träffas vissa av medlemmarna ofta och vissa mer sällan. Julia poängterar att gruppen inte är till för hennes egen skull. Och tar som exempel att det kan vara en perfekt ingång om man kanske inte hittar någon på skolan man klickar med eller inte kommer överens med sina kollegor på jobbet. Hon hoppas nu att de blir fler medlemmar i gruppen.

– Jag kände att jag inte kan vänta, då får jag i så fall vara den som tar första steget.

Fakta: Ensamhet

  • Omkring 290 000 personer i Sverige socialt isolerat.
  • Vilket betyder att fyra procent av befolkningen träffar nära anhöriga, släktingar, vänner och bekanta mer sällan än en gång i veckan.
  • Var sjätte person upplever att de inte har någon nära vän.
  • Enligt SCB:s statistik uppger 17 procent av männen och 11 procent av kvinnorna att de inte har någon nära vän.
  • Avsaknaden av en nära vän blir vanligare ju äldre man blir.

Källa: SCB.

MEST LÄST