Hon övar barnens sinnen med humor

Jennie Butler är kock på Lillegårdens förskola i Trollhättan och hennes tanke är att göra barnen delaktiga vid måltiderna på ett lekfullt och roligt sätt.

ANNONS
|

Varje morgon när föräldrar med sina barn kliver in på Lillegårdens förskola doftar det ljuvligt av nybakat bröd, vilket är mycket uppskattat. Det är kocken Jennie Butler här som bakar.

– Ibland när något barn kommer tidigt får de vara med och baka och får med sig en lite påse hem med bröd att bjuda familjen på. 15 limpor går snabbt och det blir billigt, vilket gör att vi kan köpa färsk fisk varje vecka, som barnen älskar.

Jennie stortrivs med jobbet på förskolan där barnen känner henne väl – hon har varit anställd här i nio år nu och hon har en gedigen bakgrund i kockyrket.

ANNONS

Hon föddes i Uddevalla och gick kockskola på Agnebergsgymnasiet i Uddevalla där hon redan under studietiden jobbade extra på fiskrestaurangen Varf36 följt av fast jobb.

Tiden i restaurangyrket gick vidare på olika platser och efter att ha fått två egna barn började hon fundera på att jobba med barn och fick jobbet som kock på Lillegårdens förskola. Från att alltid ha jobbat kvällar på restaurang har hon nu dagtidstjänst, är budgetansvarig och har full frihet att bestämma vad hon ska ha på menyerna.

Jennie jobbar helt ensam och lagar varje dag cirka 65 till 70 portioner mat till förskole- och skolbarn.

– Jag tänkte direkt på hur jag skulle få barnen delaktiga och med mig. Grunnade och kom fram till att det måste vara med humor, lekfullt och roligt för att öppna barnens sinnen. Att lägga det på rätt nivå för barn i fem- till sexårsåldern.

När Jennie berättar om sitt arbete på förskolan är det ingen som helst tvekan om hennes engagemang – och nya idéer finns hela tiden på lut. Exempelvis sydde hon upp roliga karaktärer som hon namngav, som Berra Broccoli och Lita Rödbeta, och snickrade en känselteater.

– Det handlar om att använda känsel, synen och kanske ljudet. Man behöver inte gilla all mat, men man ska prova och barnen är jätteduktiga på att prova.

ANNONS

Jennie beskriver hur olika till exempel rotsaker kan smaka när man äter dem rårivna, ugnsrostade eller smörstekt med eller utan salt.

– Som palsternacka som egentligen är en tråkig rotsak – om man tillagar den med olivolja och flingsalt blir det något annat, kanske göra ett mos av rotsaker eller när vi pratar om rödbetor då har vi inte bara det utan också gulbetor och polkabetor då vi också pratar om att det går att färga kläder med dem.

I Jennies kök serveras inget pulvermos och korv, som dessutom är dyrare, utan endast mat tillagad från grunden.

– Efter sommaren kommer vi inte att servera något rött kött, det kan bli annat som quornfilé och sojafärs. En av barnens absoluta favoriträtt är vegetarisk lasagne med broccoli och tre olika såser. Vi jobbar också helt sockerfritt – smaksätter med bärkompotter i stället som passionsfrukt, ananas och banan som ger en jättegod sötma.

Jennie fotar ofta maträtterna och bilderna lägger hon ut på Instagram så att föräldrarna kan följa vad deras barn får i sig och hon brukar få en fin respons från dem.

– Vi är en Grön Flaggförskola och tänker då på miljön – som exempelvis att äta efter årstid.

ANNONS

Jennie är inte bara i köket utan är också mycket med barnen ute på avdelningarna.

– Jag är deras kompis – de vet vem man är.

Hennes motto är att laga mat som hon vill äta själv, bra mat som smakar mycket där hon har en meny, även om det kan bli spontana ändringar i den lite då och då.

– Jag jobbar gärna med marinerat och kryddigt, barnen får smaka och sedan säga vad de tycker, det är viktigt att det smakar mycket. Vi har också en kryddträdgård där vi odlar vitlök och örter som timjan, rosmarin, bladpersilja och oregano. Så har vi den ekologiska biten som vi jobbar jättemycket med där närmare hälften av allt jag lagar är ekologisk. Det jag vill utveckla mer är matpedagogiken.

Om du ser tio år fram i tiden – var jobbar du då?

– Jag vet verkligen inte – trivs så bra här och trodde inte att jag skulle vara kvar så länge. Det enda är väl att jag jobbar helt ensam, kanske saknar det teamwork som är i restaurangvärlden.

Jennie och Lillegårdens förskola gick nyligen till semifinal i Arla Guldko 2017 i kategorin matglädjeförskola där hon tävlade mot kockar i hela Sverige.

ANNONS

– Vi kom bland de tio bästa och det känner jag stolthet över, har ju ägnat helger åt att sy dockor och snickra. Men jag ska tävla igen – och då vinner vi.

Fakta: Jennie Butler

Familj: Dottern Thea, 10 år, och sonen Cohlin, 7 år, samt katten Lisa som är en tolvårig norsk skogkatt.

Bor: Villa i Strömslund.

Det här kan jag inte vara utan: Glädje, humor och mina vänner.

Intressen: Älskar verkligen att laga mat – som att ha tjejmiddag som är vällagad med bra smaker och gott vin till det.

Yrkesliv i korthet: Efter jobbet som kock på Varf36 var hon med och startade upp Strandgatan, tillbaka till Varf36, Butlers samtidigt som kompletterande studier på komvux, samt jobb som köksmästare vid uppstarten av Buddys food, bowling and bar.

Aktuell: Hennes hängivna och nytänkande inom matlagning tog henne och Lillegårdens förskola i Trollhättan till semifinal i kategorin bästa matglädjeförskola i tävlingen Arla Guldko 2017.

ANNONS