Klassiker. En kôrv med brô – på trôllhättemål – lika god kokt, grillad, stekt eller rökt.
Klassiker. En kôrv med brô – på trôllhättemål – lika god kokt, grillad, stekt eller rökt.

I dag firar vi varmkorvens dag

Visst är det gott – en kôrv mé brö – den passar liksom alltid som ett litet mellanmål när man ser något slags match, på resan, under shoppingen och till utflykten.

ANNONS
|

Själv har jag som barndomsminnen smaken av en varm korv ”i papper” eller när jag fick en kall korv i handen hos den lokala charkuteristen när föräldrarna handlade.

Korv och bröd lär ha serverats ända sedan medeltiden och på 1600-talet tillverkade den tyske slaktaren Johann Georgehehner en korv som fick smeknamnet dachshund (tax) – därav engelskans ”hot dog”. I Sverige började den oftast säljas av korvförsäljare med låda på magen.

Det finns säkert lika många sätt att tillaga den kokta korven på som tillagare men ett tips kan vara att lägga korven i en kastrull med vatten som precis täcker, eventuellt tillsätts salt och hela vit- och svartpepparkorn samt något lagerblad. De får sedan sakta sjuda till lagom ättemperatur för att inte spricka då den goda sältan går ur.

ANNONS

I Danmark kan man med fördel beställa en ”hot dog” och då får man frågan – ”mé dé hele?” Svarar man jakande är det senap, ketchup, remouladdressing och hackad rå lök. Kan rekommenderas.

En kväll vid grillen kan numer erbjuda grilkorv i hur många smaker av kryddor, örter, grönsaker med mera som helst – det behöver verkligen inte bli enformigt. Att det också finns många varianter av vegetariska, gluten- och laktosfria är ett stort framsteg till korvälskarens glädje.

För många är det en självklarhet att tillverka den egna varmkorven med personlig smaksättning – att dessutom tillaga sin egen senap, ketchup och baka brödet till gör en festmåltid.

Årets nyhet på bakverkssidan är dessutom ”korv o brödsemlan” som kanske kan passa som dessert.

ANNONS