Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/8

"Jag är stolt över elevernas arbete"

Det är elever från nio kommunala grundskolor som deltagit i resan till Krakow i Polen med studiebesök i Auschwitz. Nu har de sammanställt en utställning som visas på Trollhättans stadsbibliotek. På söndag den 27 januari är det Förintelsens minnesdag.

Alla elever i Trollhättan i skolåren 7, 8 och 9 har de senaste tre åren fått information om studieresan till Polen med besök i Auschwitz. Därefter får de som är intresserade lämna in en ansökan om att få åka med.

SO-lärare Ulf Martinsson på Sylteskolan 7–9, är utvecklingslärare för projektet och den som åker med på resorna. Projektet har finansiering fram till år 2019 genom medel från Folkhälsorådet och utbildningsförvaltningen. Och man hoppas att projektet blir permanent.

– Det var 286 sökande och 27 åttor och nior fick åka. Det blev en fantastisk gemenskap, viktigt för integrationstanken och värdegrundsuppdraget, berättar Ulf Martinsson.

Resorna åren 2016, 2017 och 2018 ägde rum vecka 42 – från tisdag till fredag.

Inför utställningens premiär höll utvecklingslärare Ulf Martinsson några minuters inledande stilla eftertanke av historien och tankar om dagens samhälle.

– Det har gått 74 år – att mänskligheten inte lär sig när osund nationalism sprider sig. Jag har personligen lovat Hédi Fried att sprida det som hände. Jag vill tacka eleverna när jag nu har äran att inviga utställningen – jag är stolt över deras arbete, säger Ulf.

Fyra av eleverna, från Sylteskolan, som var med på resan fanns på plats vid utställningen – och fler kommer att avlösa under tidens gång fram till att den slutar 30 januari.

– Det blev en bra gemenskap på resan men det var svårt att förstå det som hänt, säger Sandra Lindholm i 9D.

Sander Carlsson i 9E tycker också att det är så svårt att förstå och Alfred Bäcklin i 8B tycker att resan varit lärorik och intressant, ungefär som han trodde att det skulle vara.

– Det var otäckt när man kom dit men man var förberedd och hade sett vissa bilder i skolan, säger Loa Back i 9E.

Anna Bergqvist i Trollhättans stad som handleder utvecklingslärarna hoppas verkligen att projektet genom Folkhälsorådet får fortsätta och bli permanent för att få jobba med spridning – elever får sprida kunskapen och vara ambassadörer.

– De blir föredömen för klasskamraterna, säger Ulf.

De 27 eleverna från Kronan, Lyrfågelskolan, Paradisskolan, Sjuntorpsskolan, Skogshöjden, Slättbergsskolan, Stavreskolan, Strömslundsskolan och Sylteskolan har valt ut varsin bild där de skrivit sin egen kommentar och reflektion.

Eleverna gör sitt för att vi ska minnas historien om Förintelsen och sprida kunskapen med sin fina utställning på biblioteket. På söndag är det Förintelsens minnesdag för att vi aldrig ska glömma.

Fotnot: Hédi Fried överlevde Auschwitz och Bergen-Belsen och kom till Sverige i juli 1945.