Minnesmärke. Backstugan Kulla är en av fem backstugor i Sverige som blivit byggnadsminne. Något som gör Lena Calmestrand glad och stolt.
Minnesmärke. Backstugan Kulla är en av fem backstugor i Sverige som blivit byggnadsminne. Något som gör Lena Calmestrand glad och stolt.

Lena ger liv åt Kullas historia med ny bok

Historien och andra människors livsöden har alltid intresserat Lena Calmestrand. I boken Alla dessa dagar beskriver hon de första backstugusittarnas liv på Kulla i Upphärad.

ANNONS
|

Lena Calmestrand hade i flera års tid gått förbi den lilla backstugan i Upphärad utan att lägga någon större vikt vid vare sig huset eller dess historia. Hon hade noterat att det var nedgånget, men det var allt.

– Skräp låg utspritt på tomten, dörren var uppbruten och fönstren sönderslagna. Aldrig såg jag någon annan där, säger hon.

En dag i början på 2005 får Lena Calmestrand en impuls om att något måste göras med huset på Kulla. Det hade nu stått tomt i flera år och ingen annan verkade visa intresse för att ta hand om det.

Hon bildar föreningen Backstugans Vänner och tar kontakt med dödsboet efter husets sista ägare. I augusti samma år skänks backstugan till föreningen och fem år senare utses den till byggnadsminne.

ANNONS

– Kulla är den femte backstugan i Sverige som utsetts till byggnadsminne. Dessutom fick förenigen ta emot Sveriges Hembygdsförbunds byggnadsvårdspris för bäst restaurerade hus 2012. Det är vi otroligt glada för, säger hon.

I dag bedrivs visningar, kurser och föredrag på Kulla. Lena Calmestrand är oerhört engagerad i allt som sker och besöker stugan varje dag.

– Det finns alltid någonting som behöver göras, säger hon.

Ju mer tid Lena Calmestrand spenderade i huset desto mer intresserad blev hon av Kullas historia. Allt eftersom tiden gick började hon att ta reda på vilka som levt och verkat i backstugan tidigare.

– Jag letade i fattigvårdsstyrelsens protokoll, i kyrkoböcker och husförhörslängder. Läste sockelns styrelseprotokoll, mantalslängder och annan litteratur. Tyvärr fanns inte så mycket nedtecknat.

Trots den sparsamma informationen har Lena Calmestrand lyckats samla ihop tillräckligt mycket material för att kunna skapa sig en bild av hur de första backstugusittarna på Kulla kan ha levt.

– Syftet var till en början inte att skriva en hel bok, men någonstans på vägen kom tanken om att sammanställa det material jag samlat in, så att även andra skulle kunna ta del av det, säger hon.

Lena Calmestrand började arbeta med boken 2012 och har sedan dess skrivit när andan fallit på. Fyra år senare finns de första backstugusittarna Ingebor Larsdotter och Andreas Swenssons liv sammanfattade i Alla dessa dagar.

ANNONS

– Redan från start har jag haft en tydlig idé om hur boken skulle se ut, men berättelserna har fått komma till mig allt eftersom. Det har varit ett oerhört berikande arbete.

I boken varvar Lena Calmestrand fiktiva berättelser med fakta. Tidsspannet sträcker sig från 1802-1878. Redan nu har hon funderat på att skriva ytterligare en bok för att ta vid där hon nu slutar.

– Jag har tankar på att skriva en fortsättning eftersom det finns så mycket mer att berätta, men först vill jag se hur Alla dessa dagar tas emot, säger hon.

Det är Trollhättans Stad och Studieförbundet Vuxenskolan som finansierat tryckningen av boken. Intäkterna från försäljningen kommer att gå till Backstugans Vänner.

Lena Calmestrand hoppas att boken kommer bli till glädje för alla som vill ta del av intressanta människoöden och samtidigt veta mer om sin egen historia.

– Det spelar ingen roll var vi kommer ifrån. Eftersom vi lever tillsammans och är beroende av varandra, delar vi också samma historia.

Fakta: Backstugan Kulla

Backstugan Kulla byggdes troligen 1860 och användes som permanent bostad fram till 1961.

1985 köper Gunnar Andersson huset och använder det som fritidsbostad. Han ska bli den sista ägaren.

I sju års tid står backstugan tom. Under dessa år bryts dörren upp och fönstren slås sönder. Obehöriga tar sig in och själ.

2005 bildas Backstugans Vänner. Samma år får föreningen Kulla skänkt till sig och medlemmarna börjar rusta upp huset.

2010 blir Kulla byggnadsminne.

2012 får föreningen ta emot Sveriges Hembygdsförbunds byggnadsvårdspris för bäst restaurerade hus.

ANNONS