Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Mor och son släpper bok i Trollhättemiljö

Klimatkrisen, sommarens torka och en passion för dystopisk litteratur fick Tanja Christensson och sonen Johnny Apell att skriva en egen bok om en värld där vintern bytts ut mot våldsamma tornados och hagelströmmar.
– Även om det är fantasy bygger boken på ett realistiskt scenario, säger Tanja Christensson.

Det var varken zombies, massförstörelsevapen eller utomjordingar som krävdes för att världen skulle kollapsa. Efter en varm sommar, som hämtat ur en resebroschyr, kom aldrig vintern. I stället blev tornados och hagelströmmar en vardag. Det som till en början upplevdes fantastiskt började i stället kännas extremt hotfullt.

Boken "Han", skriven av Tanja Christensson och sonen Johnny Apell utspelar sig i och omkring Trollhättan, där osannolika grupperingar av människor kommer samman under en tid där då faror och kaos hela tiden lurar runt hörnet.

– Många tyckte att förra årets varma och sommar var skön. Men vi hade en rädsla och frågade oss själva "är det här verkligen bra?". Med skogsbränderna som sedan härjade runtom i Sverige fick vi idén till boken. Vi hade länge funderat på att skriva en bok tillsammans, men här kändes det självklart, säger Tanja Christensson.

Kompletterar varandra

De båda författarna delar intresset för dystopisk litteratur, men skiljer sig ändå åt när det kommer till realism.

– Jag är mycket för scenarion som ligger nära verkligheten, medan Johnny är mer för zombies och allt det där. Men det gör också att vi kompletterar varandra väldigt bra, säger Tanja Christensson.

I "Han" får läsaren träffa flera unika karaktärer som alla skiljer sig väldigt mycket åt. Att skapa karaktärerna är en process som de båda lagt ner mycket tid på.

– Karaktärerna måste utvecklas hela tiden och läsaren måste få klart för sig varför karaktären utvecklas. Det var därför jag skapade karaktären X som spelar en stor roll i boken. Han är en ganska blank karaktär i början som brottas mellan olika identiteter. Men i berättelsen utvecklas han och hittar sig själv, säger Johnny Apell.

Nästa bok redan klar

Boken lanserades den 14 januari, och nu väntar flera bokmässor och signeringar för de båda författarna. Men trots att den första boken knappt hunnit gå ut i butikerna finns redan nu en uppföljare till "Han" klar.

– Vi hoppas att den första boken går så pass bra att det här kan bli en serie som kan få flera uppföljare. Vi har mycket kvar att ge till den här berättelsen, säger Johnny Apell.