Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/11
ANNONS ▼

Rörigt och pyssligt i kyrkan

Jesus låg inlindad i en krubba i Betlehem. Och runt om var det rörigt och stökigt. Det tog man fasta på vid tisdagskvällens Messy Church i församlingshemmet i Sjuntorp.

– Ja, för kunde det vara stökigt i stallet där Jesus-barnet låg, så kan vi ha det här också, sa prästen Stefan Nordlander och fick med alla barn på noterna.

Uttrycket Messy Church kommer, som det låter, från England. Där ville man bryta mönstret och samla folk på nya sätt i stället för de traditionella. Andemeningen är att det inte ska vara så strikt.

– Det är andra gången vi prövar det här i Sjuntorp, i dag har vi lite jultema. Vi spanade lite på hur de hade gjort i Lilla Edet och Hjärtum. Meningen är att vi vill samla familjer, gamla och unga, tillsammans utan stress där vi har de gött. Det är folk som inte är så ofta i kyrkan och andra som är här mer frekvent.

Det tjugotal som dykt upp den här kvällen delas upp i två grupper. Den ena gruppen får pyssla och den andra sjunger sånger. Efter tjugo minuter byts man om.

Henrik och Alvar Tersing gör en ängel i papper och jobbar på med stor koncentration.

– Det går bra, Alvar är entusiastisk. Kul när det händer något, då får man passa på, säger Henrik.

Vid det andra bordet kämpar Ingrid och Kerstin med vad sin snöstjärna med glitter och i olika färger av glasspinnar. Julens pynt är därmed fixat.

Alla änglar hängs sedan upp på en skärm, som får en roll senare i programmet.

I ett annat rum sjungs det sånger och dansas ringdanser till ackompanjemang av kantor Eva Nilsson. Sedan samlas alla i stora samlingssalen för gudstjänst och för att visa upp sitt pyssel.

– Nää, så här kan vi inte ha de. Vi måste väl städa upp lite för Jesus när han kommer hit, dundrar prästen Martin Edström och kommer farande med städvagnen.

Barnen skrattar och konstaterar att det gör väl ingenting om det är lite rörigt, Jesus kommer trivas ändå. Kvällen avslutas med gemensam middag. Och alla verkar nöjda och har fått nog av stök för den här gången.

MEST LÄST