Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

Rogers bildskatt får nytt liv

Nu öppnar TTELA en helt ny blogg, Fotobloggen, där vi får följa med på en resa i 48 års pressfotografi.– Jag går igenom allt jag gjort och presenterar detta år för år, säger Roger Lärk.

Han började som frilansare 1969 i Lilla Edet. Från 1973 till 2013, i 40 år, var Roger verksam på Trollhättans tidning och TTELA. En gång tidigare, från 2009 till 2011, har han också haft en fotoblogg på TTELA. Nu blir det en nystart.

– Det ska bli jätteroligt, jag har förberett mig hela året. Förra gången fick jag väldigt mycket feedback på mina bilder. Jag bjuder på sådant som tidigare inte publicerats, ett direkturval av de fotouppdrag jag haft som frilans och på tidningen. Men nu är det jag själv som står för hela upplägget.

För Roger har det varit ett trivsamt, men tidskrävande, arbete bara att gå igenom de gamla fotonegativen och välja ut vilka som ska vara med i bloggen. I början rörde det sig om svartvita bilder.

All bildbehandling var analog fram till 2000, sedan blev det mycket enklare när allt digitaliserades. Men de äldsta bilderna fungerar överraskande bra på en bildskärm, nästan bättre än i tryck, menar Roger.

Det har också blivit ett sätt att återuppleva händelser.

– Man har glömt vissa saker, men när man hittar en bild igen minns man mer detaljer. Plötsligt blir det väldigt starkt, till exempel hur stämningen var.

Det dök upp en och annan oväntad bild, som till exempel när skådespelaren Margareta Krook 1974 gästade Vänersborgs teater, när Dramaten åkte på turné ute i landet och satte upp vissa teaterföreställningar.

– Framför allt vill jag visa vanligt vardagsliv, men sedan är det också specifika händelser, som till exempel när TIF gick upp i tvåan 1974. Sport är kul att fotografera, det fångar upp bildspråket på ett bra sätt, säger Roger.

Så det lär bli många actionbilder från olika sportevenemang, men även annat smått och gott. Bilden står alltid i centrum, men han har också letat fram och skrivit ner en del information till bilderna, genom att slå i gamla tidningar.

– En sak jag har lärt mig är att folk är väldigt intresserade av miljöer, till exempel hur det såg ut på Österlånggatan i Trollhättan vid olika tider. Det visar att allting förändrar sig och att det sker väldigt snabbt.

På onsdag är det premiär för bloggen på www.rogerlark.se. Planen är att publicera ett nytt inlägg ungefär varannan dag och det kommer att ske i kronologisk ordning.

MEST LÄST