Strömslund i strålande sol

Att gå en promenad i stadsdelen Strömslund i Trollhättan är som att bli påmind om flydda tider. Dels för att mycket av det gamla är bevarat, dels för att nytt byggs i gammal stil för att smälta in i de gamla miljöerna.

ANNONS
|

Strömslund, eller dåvarande Vassända-Naglums socken (som sedan uppgick i Trollhättans och Vänersborgs städer), grundades 1889 av den tyske ingenjören Eduard Albert. Han kom till Sverige 1880 då han bosatte sig med hustru och barn på Strömsberg (nuvarande Albert kök hotell och konferens) i Strömslund, Trollhättan.

Trollhättan hade då fått sin första broförbindelse över Göta älv, Oscarsbron.

Strömslund blev med ingenjörens tankar Sveriges första detaljplanerade egnahemssamhälle och var för sin tid ytterst modernt, i det att det redan på planeringsstadiet fanns en tanke på att skapa en såväl sanitärt som socialt god miljö.

1916 införlivades området med Trollhättans stad.

Friluftsmuseet Forngården visar prov på den gamla tiden med sina byggnader med anor från 1700-talet, klockstapel och gravröse. Gravröset är från bronsåldern där den döde lades i en kista av sten tillsammans med sina personliga tillhörigheter. Forngården ligger precis vid kanten av Strömslunds sluttande bergmassiv ner mot Göta älv med en vidunderlig utsikt över staden och dess brus.

ANNONS

Det tuffa motionsloppet Kraftprovet ringlar sig genom Forngården – upp och ner för backarna och är känt för sin kuperade bana – snart är det dags igen för årets lopp.

Den stora genomfartsleden i Strömslund heter passande nog Albertsvägen. Förr fanns det de så kallade slaskegatorna mellan husen där hämtning av latrin och sopor kunde ske utan passage över tomterna då ingenjör Albert lade stor vikt vid de sanitära förhållandena.

Nu finns en fint renoverad slaskegata där man kan gå mellan husen och till och med besöka en liten butik.

Strömslund eller kärvänligt ”kråkestán” kallad ligger på ena sidan dalen med bäcken och på andra sidan dalen ligger Torsred (kallas Torsered).

Frågan som ”stötts och blötts” i folkmun genom åren är om Strömslund även är ”rätt sida älva”?

ANNONS