Medmänsklighet. Inger Rölland som är aktiv i Brottsofferjouren och Rotary har jobbat intensivt med nästa fredags FN-gala i Vänersborgs kyrka.
Medmänsklighet. Inger Rölland som är aktiv i Brottsofferjouren och Rotary har jobbat intensivt med nästa fredags FN-gala i Vänersborgs kyrka.

"Tillsammans höjer vi rösten för glädje och gemenskap"

"Nu hoppas vi på en fullsatt kyrka", säger Inger Rölland som är något av en spindel i nätet till nästa fredags FN-gala i Vänersborgs kyrka. Det blir en manifestation med sång och musik för mänskliga rättigheter.

ANNONS
|

TTELA träffar Inger Rölland i Brottsofferjourens lokal på Kyrkogatan 29 i centrala Vänersborg över en kopp värmande te en gråmulen höstdag. Inger är aktiv i Brottsofferjouren Bohus Norra Älvsborg sedan många år, nu som aktivitetsansvarig men är också aktiv i Aurora Rotary Vänersborg som president.

– Jag tycker att vi matas med så mycket negativt i dag men det finns grundläggande värderingar som FNs deklaration om mänskliga rättigheter, säger Inger.

Så började något ta form, Inger kontaktade Tore Ottosson President i Rotary Vänersborg och ett samarbete som inte hänt tidigare för att hjälpa människor mellan Brottsofferjouren och Rotaryklubbarna i Vänersborg var igång. En arbetsgrupp på sju personer började förberedelserna till kvällen som blir en FN-gala. Inger har vanan inne och har arrangerat många saker är så glad och upprymd över att det varit så lätt den här gången - alla tillfrågade ställde upp direkt och helt gratis.

ANNONS

"Det ligger så i tiden"

– Det ligger så i tiden med all brutalitet och falska nyheter och sanningar – man mår inte bra. Donald Trumps uttalanden och twitter texter - det är så tröttsamt – han är en statsman som kunde vara en förebild men det har rasat. Vi har tolv sponsorer till den här galan och tillsammans höjer vi rösten för glädje och gemenskap med två körer, solist med pianist, kyrkoherde, företagare, FN-representanter, övriga inbjudna gäster och Bo Knutsson från Antikrundan är vår konferencier.

Några av dem som kommer att tala under kvällen är Sven-Erik Alhem, förbundsordförande i Brottsofferjouren Sverige och Kim Kärnfalk radioprofil på P4 Väst. Vänersborgs kommundirektör Pascal Tshibanda kommer att avsluta kvällen.

– Det känns så roligt med den här energin att surfa på en våg för en positiv sak – när många känner att det här kan jag göra. Det är något som växt inuti oss, att stå upp för medmänsklighet. Vi kommer att få reklam på ljusskyltarna vid infarterna till stán och får tryckt upp affischer med mera.

Deklarationen om mänskliga rättigheter firar 70 år den 10 december i år och det kan kännas viktigare än någonsin att alla tillsammans står upp för grundläggande värderingar som skapar en rättvis värld.

ANNONS

Insamling för att hjälpa nödställda

Under kvällen kommer Rotary ha en insamling för att hjälpa nödställda familjer runt om i världen, och alla insamlade medel går oavkortat till Rotaryklubbarnas projekt Shelterbox och Rent vatten i Kenya.

– Shelterbox innehåller ett hem för en familj, ett kraftigt tält och matlagningsutrustning. Rent vatten är att rena vatten på ett naturligt sätt, man bygger brunnar och håller koll på dem ett år. En brunn kostar 15.000 kronor att bygga.

Brottsofferjouren Bohus Norra Älvsborg sträcker sig över tio kommuner och man jobbar också förebyggande, är ute och föreläser, finns som vittnesstöd i tingsrätten och ringer som stödperson till brottsoffren.

Inger, som är utbildad livscoach, talar snabbt och gestikulerar inspirerat. På frågan om varför hon engagerar sig i Brottsofferjouren berättar hon att det var när hennes mamma gick ensam och vattnade vid gravarna på skogskyrkogården som hon hörde att polisen varnade för väskryckare på radion.

– Du får inte gå ensam på kyrkogården, någon måste hjälpa dig, förklarade jag för mamma. Vem bryr sig om, eller hjälper dessa damer när de har blivit rånade undrade jag. Jo Brottsofferjouren. Därför var det till dem jag ringde när jag flyttade till Vänersborg och frågade om jag kunde göra en insats.

Mänskliga rättigheternas dag instiftades av FN två år efter att FNs generalförsamling den 10 december 1948 godkände en deklaration som handlade om de mänskliga rättigheterna. Dagen instiftades för att hylla deklarationen och dess syfte, och uppmärksammas i dag stort runt om i världen. Här i Sverige firar vi även Nobeldagen samma dag.

Delar ur FNs regler: Alla människor är lika mycket värda.

Mänskliga rättigheter gäller lika för alla människor.

Alla människor har rätt att leva och att vara medborgare i ett land.

Länderna ska skydda människor så att de kan känna sig säkra.

Ländernas lagar och domstolar ska behandla alla människor lika.

Människor ska kunna resa i sina länder och till andra länder.

Länderna ska ta emot flyktingar som saknar skydd i sina egna länder.

Människor ska själva få bestämma över sina liv. De ska få gifta sig, tycka vad de vill och tro på vilken gud de vill eller inte tro på någon gud alls.

Länderna ska kämpa mot fattigdom och se till att människor har arbete och bostad, får äta sig mätta och lär sig att läsa och skriva.

ANNONS