Våra älskade pelargoner

Under mer än hundra år har pelargonen varit en av de mest populära krukväxterna – mycket beroende på att den är tålig. Alla kan lyckas med odling av pelargoner i alla dess former.

ANNONS
|

I dag njuter många av den klassiska krukväxten pelargon i krukor på fönsterbrädan, på balkongen eller ute på altanen.

Namnet pelargon kommer av grekiskans ”pelargos” som betyder stork då man tyckte att frökapseln liknar en liten storknäbb.

Växtsläktet Pelargonium ingår i familjen Geraniaceae – näveväxter som innefattar alla pelargoner och har utvecklats på södra halvklotet, främst i Sydafrika där de flesta arterna växer i områden med kargt klimat och lite nederbörd.

Den första pelargonen kom till Europa i slutet av 1500-talet.

Själva blomman är en samling blommor på ett kort skaft där antalet blommor i varje flock varierar mellan olika arter från endast några få och upp till 50 stycken eller flera.

ANNONS

Antalet kronblad är nästa alltid fem. De framkorsade arterna kan ha blommor som är enkla, halvdubbla eller dubbla.

Färgen på blomman han variera i nästan det oändliga – från vit till djupt mörkröd, nästan svart färg och det förekommer gula varianter men vanligast är sorter i olika röda nyanser.

Vissa har även dofter som citrus och andra exotiska kryddor.

Pelargonblad, då särskilt från ros- eller mintdoftande sorter, kan användas för smaksättning och garnering. Varför inte ta med den i sockerkakan som smaksättare.

Pelargonen är en åretruntblomma som på sommaren då den trivs bäst utomhus – bara är att näringsvattna och plocka bort en och annan vissen blomma – kanske plantera om.

På hösten kan man förbereda sina plantor inför vintern genom att minska vattningen och låta det torka upp i krukorna och ge dem näring. Kanske klippa ner dem lite och sticka ner några pinnar i jorden mot ohyra.

På vintern kan man övervintra sina pelargoner genom att tvinga in dem i vila genom att placera dem svalt och fuktfritt. Nu vattnar man dem sparsamt, kanske en gång i månaden. Tumregeln för övervintring av pelargoner är att ju varmare det är, desto mer ljus och vatten behöver växten.

Det går även att övervintra dem på fönsterbrädan, då så ljust som möjligt.

ANNONS

På senvintern eller under tidig vår är det så dags att väcka pelargonerna ur vintervilan. De behöver då planteras om och mycket ljus för att börja växa. Har man inte extrabelysning brukar mars vara en bra månad. De kan med fördel beskäras nu.

Det som är så roligt med pelargoner är att ta sticklingar – den nya plantan blir då identiskt med moderplantan.

Detta går att göra året om där sticklingen bör ha minst tre-fyra blad och kan skäras av precis ovanför ett bladpar.

Sedan fyller man en liten kruka med såjord – gärna uppblandad med perlite, vattna ordentligt och sätt ner sticklingen och tryck till jorden – klart. Sedan är det bara att njuta av pelargoner i mängd.

I år 2017 presenteras dessutom årets pelargon för tionde året i rad den 6-9 april på mässan Nordiska trädgårdar.

Källa: Pelargoner, Ica bokförlag.

ANNONS