Vill bevara Kulla Backstuga

Föreningen Backstugans Vänner värnar sköter den lilla stugan som är den sista av de fyra utmed elljusspårets slinga i Upphärad. Nyligen hade man sin trädgårdsdag och årliga Backstugans Dag.

ANNONS
|

Ingemar Carlson är en av dem som försökt värna den lilla backstugan som stod tom med diverse skötsel och historiker Lena Calmestrand fick in ett antal intresserade på spåret om att starta en förening för att bevara Kulla Backstuga och finna dess historia. 2005 bildades så Backstugans Vänner och efter diverse överläggningar beslutade stugans siste ägare Gunnar Anderssons anhöriga att skänka stugan till föreningen. Två av dennes systrar finns nu även i föreningen.

Redan i starten hade man ett trettiotal medlemmar och nu är man upp i nästan det dubbla. Kärntruppen i föreningen är nu Lena som ordförande med dottern Maria som sekreterare, Gunnar Anderssons systrar Alfhild Olsson som är vice ordförande och Kerstin Andreasson som är ledamot tillsammans med Roy Nilsson, Aina Magnusson är kassör och Ingemar Carlson har jobbat mycket med husets renovering.

ANNONS

Medlemmarna är män och kvinnor som är intresserade av stugans bevarande samt är historieintresserade.

— Jag tror att många inte riktigt har kunskap om sin forntid och vill ha reda på mer, säger Lena Calmestrand.

Hon berättar gärna om Kulla och dess invånare under 150 år utan att ta betalt — det är bara att höra av sig.

Det svåraste har nog varit att få Upphäradborna intresserade - kanske är det för nära och då inte intressant spekulerar delar ur föreningen som samlats i det lilla mysiga rummet med den sprakande och knastrande elden i öppna spisen vilket ger en fin värme.

Olika kurser arrangeras inom föreningen som släktforskning, lerputsning, byggnadsvård, renovering av stenmur, slagrutekurser med mera. Regelbundet arrangeras föreläsningar och vandringar. För tredje året arrangerade man nyligen Backstugans Dag med släktforskning, brödkaksbakning i bakugnen och trubadurunderhållning.

Nästa år firar man Kullas 150-årsjubileum med diverse arrangemang.

— Sommaren 2006 gjorde Alf Bråthen, Trollhättan en dendrokronologisk undersökning av huset för att fastställa åldern, berättar Lena.

Huset byggdes 1860 av stockar som fällts under vintern 1959-60 och var från början spånklätt. Kullas sista permanentboende var Johan Edvin Olofsson som flyttade in i Kulla 1941 och han avled 1961 91 år gammal.

Kulla övervakas av Regionmuseum Västra Götalands antikvarie Lars Bergström och länsstyrelsens förste antikvarie Thomas Engel.

ANNONS

— Dessa båda tycker att det är väl värt att bevara och besiktigar efter konstens alla regler, säger Lena.

På väggarna är det nu lerputs men där har funnits sju lager tapeter med start från 1910-talet där ett lager var av tyg och ett av tidningspapper.

— Nu ska vi bara komma överens om vilken tapet vi ska ha på väggen, säger Alfhild.

Kulla rymmer max 30 personer och föreningen vill att den används som till exempel av elöverkänsligas förening då den varken har el eller vatten eller varför inte företagsvård i form av en stilla halvdag i fin naturmiljö.

— Vi vill gärna ha samarbete med kommunen som dagis, fritids och skolor men intresset har varit svalt, säger Lena.

Föreningen önskar gärna fler medlemmar i alla åldrar utan krav — information ges via Kullabladet som kommer fyra gånger om året.

Bildades: 2005.

Antalet medlemmar: ca 57 stycken.

Syfte: Många kände att huset Kulla skulle räddas.

ANNONS