Fastighetsaffären nästan i lås

Saab fastighetsaffären har gått i lås. Försäljningen av halva fastigheterna till bland annat Hemfosa inbringar 255 miljoner kronor till Saab. Och regeringen har gett Riksgälden i uppdrag att skriva ned säkerheterna på Saablånet.

ANNONS
|

De 255 är lite mindre än vad man förväntade på förhand, det talades om 300 miljoner, men i avtalet framgår det att Saab inte behöver betala hyra under det första året. Och Hemfosa & Co har vidare option att köpa ytterligare delar av fastigheterna till ett värde upp till 300 miljoner kronor framgår det av pressmeddelandet. Det är mycket välkomna pengar för bilföretaget.

– Det är en bit på vägen för att få igång produktionen igen, sade Svenåke Berglie vd på Fordonskomponentgruppen igår inför scenariet att fastighetsaffären höll på att bli färdig.

Fastighetskonsortiet lett av Hemfosa köper 50,1 procent av fastigheterna. Bolagen förbinder sig att hyra tillbaka fastigheterna till Saab. De 255 miljoner kronorna lär vara en god affär för fastighetsbolagen, men hänger samman med den situation Saab befinner sig i.

ANNONS

– Det är ytterligare flera bitar som inte är på plats. Det handlar om utbetalningen från EIB och förskotteringen från de nya kinesiska ägarna som också krävs, säger Svenåke Berglie.

Visserligen blev det igår klart med försäljning av ytterligare Saab-bilar till Kina vilket inbringar motsvarande 120 miljoner, vilket bland annat räcker till lönerna.

– Men det är fler saker på gång, som jag inte kan kommentera ytterligare just nu, säger Saabs informationsdirektör Eric Geers.

Han beskriver fastighetsaffären som ett viktigt steg mot återstartad produktion.

– I går blev det klart med försäljning av bilar som inbringar 120 miljoner, i dag tar vi ett större steg med fastighetsaffären.

Regeringen fattade beslut i går om att ge Riksgälden i uppdrag att teckna ett tilläggsavtal i det avtal man har om EIB-lån – det handlar om att skriva ned säkerheterna på lånet och själva lånet för att fastighetsaffären ska gå igenom.

– Vi har gett Riksgälden i uppdraget att slutföra det här, med det tillägget att affären överensstämmer med det som presenterades i går, säger Maud Olofssons pressekreterare Erik Bratthall.

Från Riksgäldens sida beskriver man den fortsatta handläggningen så här:

– Vi har fått i uppdrag av regeringen att teckna ett tilläggsavtal. Det handlar om att pröva det underlag regeringen fick mot det beslut regeringen fattade. Det är inte säkert att vi kan kommunicera något vidare om detta idag.

ANNONS

När det gäller EIB, som också ska godkänna, har förhandsbeskedet varit att de också godkänner affären och i pressmeddelandet står det att man väntar att parterna ska ge besked snart. När det var aktuellt att Vladimir Antonov och Convers Group skulle köpa fastigheterna var det EIB som inte godkände affären medan regeringen och Riksgälden hade gett okej. EIB hänvisade då till GM.

Fastighetsbolaget Hemfosa startades 2009.

Sedan dess har de köpt på sig bestånd värt över 10 miljarder kronor.

Bland Hemfosas ägare finns Fjärde AP-fonden, Folksam, Alecta, Kåpan Pensioner, Ikano och Sampo.

ANNONS